Изложбе

ЦПН изложба „Спектри“

Нова, узбудљива ЦПН изложба поводом године светлости на путу кроз Србију – од 3. новембра у Ваљеву и Обреновцу

Центар за промоцију науке спремио је изложбу за крај 2015. године под називом „Спектри“.  Ова изложба посвећена је светлости – оној коју видимо, али и оној коју не видимо, али нас свакодневно окружује. Изложба је део прославе Међународне године светлости, којој се придружио и ЦПН.

Током изложбе имаћете прилику да завирите у свет електромагнетних таласа. Ова путујућа изложба креће из два града – Ваљева и Обреновца, а отварање je заказано за уторак, 3. новембар.

„Спектри“ покривају шест области које чине електромагнетно зрачење: радио-таласе, захваљујући којима комуницирамо још од краја 19. века, микроталасе, којима можемо и да загревамо храну, инфрацрвено зрачење, које користе термалне камере, видљиви део спектра на које реагује људско око, ултраљубичасто зрачење које може служити и за стерилизацију и x и гама зрачењe високих енергија.

Свака од области је изложба за себе, представљена је одређеном бојом и састоји се од неколико интерактивних експоната, на којима сами можете тестирати особине електромагнетних таласа. Експонати су смештени у мобилне дрвене кутије, које подсећају на велике призме и стоје на дугачким ногама. 

Међу експонатима који су део спектара можете видети како се проверава исправност новчаница помоћу ултраљубичастог зрачења, како нас види инфрацрвена камера, како функционишу радио-антене и шта би могли да видимо када би светлост садржала само једну боју. Сазнајте како је откривено инфрацрвено зрачење, колико смо заправо озрачени и да ли треба да бринемо, сазнајте како настају боје и многе друге занимљивости из света светлости.

Прва два града која ће обићи „Спектри“ су Ваљево и Обреновац. У Обреновцу ће изложба бити смештена у Kлубу за децу и младе спортско-културног центра, а у Ваљеву у просторијама друштва истраживача Владимир Мандић Манда. Отварање је заказано за уторак, 3. новембар, у 16 часова у Ваљеву, а потом и у 19 часова у Обреновцу. Изложба траје до 14. новембра. Након Обреновца и Ваљева „Спектри“ крећу даље на пут, а ову годину заокружују децембарском изложбом у Београду.

Истражите друге текстове:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

ЦПН
Улица краља Петра 46
11000 Београд
Република Србија
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs