По трећи пут у Србији је 10. новембра обележен Светски дан науке. ЦПН је овим поводом организовао Европски ђачки парламент

Светски дан науке се обележава 10. новембра. Овај датум је предложен на Светској научној конференцији у Будимпешти 1999, са циљем да се скрене пажња на потребу за новом везом између науке и друштва.

Тим поводом Унеско је установио Светски дан науке за мир и развој, који је први пут обележен 2002. године.

У Србији је овај дан први пут прослављен 2011. године, на иницијативу Центра за промоцију науке.

Поводом Светског дана науке за мир и развој ЦПН је ове године организовао Европски ђачки парламент, од петка, 8. новембра, до недеље, 10. новембра, у Дому Народнe скупштинe Републике Србије.

Током три дана, ученици су се упознали са парламентарним процесима одлучивања кроз симулацију рада скупштине. Кроз радне групе и у раду са научницима, ђаци су дискутовали о најновијим питањима на тему „Будућност нашег града“.

Ђаци у Копенхагену

У оквиру пројекта Европског ђачког парламента, око 2000 ученика из целе Европе учествује у 20 националних парламената. Сто одабраних ће имати прилику да учествује на завршном Европском ђачком парламенту, који ће се одржати током конференције Европског научног форума (Euroscience Open Forum Conference) у Копенхагену 2014. Србију ће на том форуму представљати ученици који су изабрани током Ђачком парламента: Софија Јовановић, Јелена Глишић, Богдан Радичевић, Лазар Булић и Вања Гођевац.

Ученици су на крају усвојили резолуцију, а њиховом раду су, уз подршку Одбора за науку, присутвовали и народни посланици. На Светски дан науке, 10. новембра, Ђачки парламент је посетио и министар просвете, науке и технолошког развоја Томсилав Јовановић.

Поред Светског дана науке, који Република Србија обележава као чланица Унеска, 2011. године је, одлуком Владе, установљен и национални Дан науке, 10. jул, дан рођења Николе Тесле. 

 

Истражите више о Европском ђаком парламенту

 

Фотографије: Милован Миленковић, ЦПН
 

подели