Po treći put u Srbiji je 10. novembra obeležen Svetski dan nauke. CPN je ovim povodom organizovao Evropski đački parlament

Svetski dan nauke se obeležava 10. novembra. Ovaj datum je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva.

Tim povodom Unesko je ustanovio Svetski dan nauke za mir i razvoj, koji je prvi put obeležen 2002. godine.

U Srbiji je ovaj dan prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke.

Povodom Svetskog dana nauke za mir i razvoj CPN je ove godine organizovao Evropski đački parlament, od petka, 8. novembra, do nedelje, 10. novembra, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Tokom tri dana, učenici su se upoznali sa parlamentarnim procesima odlučivanja kroz simulaciju rada skupštine. Kroz radne grupe i u radu sa naučnicima, đaci su diskutovali o najnovijim pitanjima na temu „Budućnost našeg grada“.

Đaci u Kopenhagenu

U okviru projekta Evropskog đačkog parlamenta, oko 2000 učenika iz cele Evrope učestvuje u 20 nacionalnih parlamenata. Sto odabranih će imati priliku da učestvuje na završnom Evropskom đačkom parlamentu, koji će se održati tokom konferencije Evropskog naučnog foruma (Euroscience Open Forum Conference) u Kopenhagenu 2014. Srbiju će na tom forumu predstavljati učenici koji su izabrani tokom Đačkom parlamenta: Sofija Jovanović, Jelena Glišić, Bogdan Radičević, Lazar Bulić i Vanja Gođevac.

Učenici su na kraju usvojili rezoluciju, a njihovom radu su, uz podršku Odbora za nauku, prisutvovali i narodni poslanici. Na Svetski dan nauke, 10. novembra, Đački parlament je posetio i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomsilav Jovanović.

Pored Svetskog dana nauke, koji Republika Srbija obeležava kao članica Uneska, 2011. godine je, odlukom Vlade, ustanovljen i nacionalni Dan nauke, 10. jul, dan rođenja Nikole Tesle. 

 

Istražite više o Evropskom đakom parlamentu

 

Fotografije: Milovan Milenković, CPN
 

podeli