На конференцији за штампу одржаној у ЕУ инфо центру представљена је овогодишња манифестација Ноћ истраживача, заказана за 30. септембар

ФОТО: Милован Миленковић

 

Текст: Н. Здравковић

На конференцији за штампу одржаној 7. септембра у ЕУ инфо центру представљена је овогодишња манифестација Ноћ истраживача, заказана за 30. септембар. Ноћ истраживача се организује кроз истоимени пројекат, који се финансира из програма Европске уније Horizon 2020. Ове године, у Ноћи истраживача у Србији учествују два пројекта, ReFocuS и Cool&Hot, и на оба пројекта је један од партнера Центар за промоцију науке.

Ноћ истраживача је међународна научнопопуларна манифестација намењена промоцији науке за све узрасте, која се организује последњег петка у септембру последњих једанаест година у градовима широм Европе. У Србији је овогодишња Ноћ истраживача седма по реду, а у манифестацију је по први пут укључен и Научни камион ЦПН-а.

Координатор пројекта ReFocuS је Институт за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, а партнери су, поред ЦПН-а, Природно-математички факултет из Ниша и Завод за заштиту споменика културе Крагујевац. ReFocuS 30. септембра организује низ научнопопуларних догађаја широм Србије: у Београду, Нишу, Крагујевцу, Пироту, Пожаревцу, Инђији, и у Петници.

”Ове године планирамо да Ноћ истраживача у сваком граду буде једнако важна”, навела је на конференцији за штампу у ЕУ инфо центру др Тања Аднађевић, научна сарадница на Институту за биолошка истраживања ”Синиша Станковић” и координаторка пројекта ReFocuS, ”што значи да ће сваки град имати исти програм и поставку, у истом обиму, како би посетиоци свуда имали исти доживљај као у Београду”.

ФОТО: Милован Миленковић

Пројекат Cool&Hot организује Ноћ истраживача у Новом Саду, Зрењанину, Суботици, Инђији, Шапцу и Панчеву. Координатор пројекта је Факултет техничких наука у Новом Саду, заједно са партнерима: Природно-математичким факултетом у Новом Саду, Креативно-едукативним центром, Високом техничком школом струковних студија Зрењанин, Удружењем научних комуникатора Науком и Центром за промоцију науке.

”Пошто је Cool&Hot двогодишњи пројекат, решили смо да га поделимо тако да је ове године тема Cool, а следећа Ноћ истраживата ће бити Hot”, рекла је Саша Ракић, PR пројекта Cool&Hot, са Природно-математичког факултета у Новом Саду. ”Посетиоци ће, у оквиру једног дела програма имати прилике да разговарају о разним темама са научницима а, уместо кафе, очекује их cool посластица – сладолед.”

Под слоганом ”Истражи, прикажи, знање потражи”, Ноћ истраживача се ове године, кроз пројекте ReFocuS и Cool&Hot, одржава у укупно 12 градова широм Србије. Као увод у велику манифестацију, Научни камион током септембра гостује у Сенти и Ћуприји, а током саме Ноћи истраживача камион ће бити постављен у Суботици, у оквиру пројекта Cool&Hot.

Ноћ истраживача 2016.

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Београду

Истражите више о програму Ноћи истраживача у Новом Саду

Истражите више о програму у свим градовима на сајту Ноћи истраживача

Истражите више о ЕУ пројектима Ноћ истраживача

Истражите више о уличном перформансу поводом Ноћи истраживача

Истражите више  о конференцији за новинаре Ноћ истраживача

Погледајте промотивни видео за Научни камион

Истражите више о Научном камиону

 

подели
повезано
Топло хладно у Новом Саду
На четири ћошка у Београду