У процесу ЕУ интеграција отвориће се поглавље посвећено и науци и истраживању

Текст: Љ. Илић

Поглавље 25, посвећено науци и истраживању, једно је од првих питања на дневном реду у процесу преговора за приступ Србије Европској унији. У овом делу преговора, важну улогу имају институције као што су министарства Владе Републике Србије, БИА, Фонд за иновациону делатност и многи други, али и Центар за промоцију науке.

Шта означава поглавље 25 и који је пут Србија прошла до ове тачке на пољу европских интеграција? Србија је постала део интегрисаних процеса на пољу науке и истраживања, којим се поглавље 25 бави, од 2006. године. Те године наша земља је добила могућност да аплицира за Оквирне програме 6  (FP 6), а врло брзо након тога и за Оквирни програм 7 (FP7). Ови програми су били главни инструмент Европске уније за финансирање научних истраживања од 2006. до 2013. године.

Кроз Оквирне програме, српски научници и истраживачи били су у прилици да конкуришу за финансијску помоћ за своје пројекте, као и да имају приступ разним базама научних података, комуникационим мрежама и разноврсној истраживачкој инфраструктури.

Нови програм Европске уније за истраживање и иновације, Horizon 2020, односи се на период од 2014. до 2020. године. Он представља велико поједностављење путем јединственог скупа правила, а објединиће све тренутне програме за финансирање научних истраживања и иновација.

Тренутни статус Србије у процесу европских интеграција јесте стављање поглавља 25 – науке и истраживања – на дневни ред. Ово је једно од 35 поглавља правних тековина ЕУ о којима се преговара. У стварности, отварање овог поглавља за српске научнике, научне институције и истраживаче значи почетак усклађивања постојећих закона са стандардима ЕУ, а тиме и могућност лакше сарадње и повезивања на пољу науке.

Поред поглавља о науци и истраживању, на дневном реду у процесу европских интеграција у Србији су још три поглавља: 20 (предузетништво и индустријска политика), 30 (економски односи са иностранством) и 31 (спољна, безбедносна и одбрамбена политика).

Овим темама био је посвећен и семинар који су 12. и 13. новембра у Народној скупштини Србије организовали Канцеларија за европске интеграције и Немачка организација за међународну сарадњу (GIZ) у оквиру пројекта „Подршка процесу европских интеграција у Србији“.

Србија, као земља кандидат за чланство у Европској унији од марта 2012. године, темељно се припрема за преговоре о приступању и кроз овај пројекат. Планирано је да до краја пројекта 2015. године ресорна министарства доставе најмање три завршена скрининг извештаја и стратегије за даљи процес преговарања чији је циљ компетентно и ефикасно вођење преговора о приступу Србије ЕУ.

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви