Ко, како и где покреће школске фестивале науке који су последњих година запљуснули Србију ентузијазмом, идејама и креативношћу?

Текст: С. Бајац, С. Бубњевић

У петак, 27. јануара, у Основној школи „Деспот Стефан Лазаревић“ одржава се још један од школских фестивала који су последњих година запљуснули Србију ентузијазмом, идејама и креативношћу. Овај фестивал, под називом „На младима свет остаје“, покренуо је Јован Марков, некадашњи ђак ове миријевске школе, а сада ученик Математичке гимназије.

Посетиоци овог школског фестивала видеће узбудљиве поставке са Теслиним трансформатором и експонатима из биолошке и геолошке збирке, као и демонстрације у којима се праве батерије од воћа и невидљиво мастилo.

На Фестивалу ће се, између осталих, демонстрацијама из четири научне области представити и Центар за промоцију науке, коме се Марков као пионир ове манифестације обратио за подршку, желећи да у оквиру овог догађаја представи и рад Центра.

Манифестација коју је Марков покренуо није једина таква у Србији. У већини случајева све почива на идејама и огромној енергији коју улажу појединци попут Маркова, успевајући да након неколико година створе и извесну традицију, која постаје драгоцена база промоције науке у целој земљи. Неколико примера сличних овом наговештавају нови талас научне писмености која се шири Србијом.

НИШ

Један од најуспешнијих фестивала изван Београда познат је под називом „Наук није баук“. Овај фестивал се од 2009. године организује у Нишу на иницијативу Гимназије „Светозар Марковић“. Фестивал је изузетно запажен, а прошле године је угостио предаваче из Америке, Канаде, Бугарске и Македоније. Како сами организатори кажу, „овим пројектом желимо приближити науку нашим грађанима и подстакнути младе људе да се више укључе у научне токове у Србији и свету“.

Истражите више о фестивалу Наук није баук.

ПОЖЕГА

Једна од првих средњих школа у Србији која је покренула организацију фестивала науке и уметности била је Гимназија „Свети Сава“ из невеликог града у централној Србији – Пожеги. Но, захваљујући ентузијазму ученика и наставника, али и подршци града и школе, пожешка гимназија је до сада организовала два прилично запажена фестивала под називом „Гимфест“. О фестивалу су писали и београдски медији, а школа је успешно учествовала и на београдском фестивалу науке, као и у другим научнопопуларним манифестацијама у Србији.

Истражите више о школском фестивалу у Пожеги.

КРУШЕВАЦ

Астрономско друштво „Еурека“ већ две године организује фестивал науке под називом „Дани Еуреке“. Oкупиљају велики број заинтересованих, а поред занимљивих предавања, на фестивалу је гостовао и покретни планетаријум, а организовано је и посматрање Сунца. Фстивал је ове године одржан уз директну подршку Центра за промоцију науке.

Истражите више о Данима Еуреке у Крушевцу.

ЧАЧАК

Школске фестивале науке организују не само гимназије и друштва него и многе основне школе. Тако је у чачанској основној школи „Свети Сава“, у новембру 2011, организован фестивал на коме су приказани садржаји из области природно-математичких, друштвено-хуманистичких наука и уметности. „Желели  смо да ученицима, њиховим родитељима  и осталим посетиоцима приближимо фантастичан свет науке и уметности кроз учествовање у занимљивим радионицама и експериментима“, наводи се на сајту школе.

Истражите више о школском фестивалу у Чачку.

ПОЖАРЕВАЦ

Охрабрење за своје фестивалске почетке школе могу наћи и на постојећим манифестацијама. Према сајту школе „Краљ Петар“ из Пожаревца, на фестивалу науке у Пожаревцу, у априлу 2011. године, чланови додатне наставе из хемије и чланови Ђачког парламента учествовали су са поставком „Рециклирајте with us”.

Истражите више о школском фестивалу у Пожаревцу.

ПАНЧЕВО

Средином јануара у Панчеву, у Основној школи „Исидора Секулић“, ученици су дан провели у учионицама иако је зимски распуст још био у току. Ову малу акцију коју су у школи назвали Сајам науке, подржао је и Центар за промоцију науке. Том приликом су ђаци који су показали запажене резултате у области хемије, физике и биологије, изводили експерименте док су их посматрали и слушали другари из одељења.

Истражите више о Сајму науке у ОШ „Исидора Секулић“.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви