Ko, kako i gde pokreće školske festivale nauke koji su poslednjih godina zapljusnuli Srbiju entuzijazmom, idejama i kreativnošću?

Tekst: S. Bajac, S. Bubnjević

U petak, 27. januara, u Osnovnoj školi „Despot Stefan Lazarević“ održava se još jedan od školskih festivala koji su poslednjih godina zapljusnuli Srbiju entuzijazmom, idejama i kreativnošću. Ovaj festival, pod nazivom „Na mladima svet ostaje“, pokrenuo je Jovan Markov, nekadašnji đak ove mirijevske škole, a sada učenik Matematičke gimnazije.

Posetioci ovog školskog festivala videće uzbudljive postavke sa Teslinim transformatorom i eksponatima iz biološke i geološke zbirke, kao i demonstracije u kojima se prave baterije od voća i nevidljivo mastilo.

Na Festivalu će se, između ostalih, demonstracijama iz četiri naučne oblasti predstaviti i Centar za promociju nauke, kome se Markov kao pionir ove manifestacije obratio za podršku, želeći da u okviru ovog događaja predstavi i rad Centra.

Manifestacija koju je Markov pokrenuo nije jedina takva u Srbiji. U većini slučajeva sve počiva na idejama i ogromnoj energiji koju ulažu pojedinci poput Markova, uspevajući da nakon nekoliko godina stvore i izvesnu tradiciju, koja postaje dragocena baza promocije nauke u celoj zemlji. Nekoliko primera sličnih ovom nagoveštavaju novi talas naučne pismenosti koja se širi Srbijom.

NIŠ

Jedan od najuspešnijih festivala izvan Beograda poznat je pod nazivom „Nauk nije bauk“. Ovaj festival se od 2009. godine organizuje u Nišu na inicijativu Gimnazije „Svetozar Marković“. Festival je izuzetno zapažen, a prošle godine je ugostio predavače iz Amerike, Kanade, Bugarske i Makedonije. Kako sami organizatori kažu, „ovim projektom želimo približiti nauku našim građanima i podstaknuti mlade ljude da se više uključe u naučne tokove u Srbiji i svetu“.

Istražite više o festivalu Nauk nije bauk.

POŽEGA

Jedna od prvih srednjih škola u Srbiji koja je pokrenula organizaciju festivala nauke i umetnosti bila je Gimnazija „Sveti Sava“ iz nevelikog grada u centralnoj Srbiji – Požegi. No, zahvaljujući entuzijazmu učenika i nastavnika, ali i podršci grada i škole, požeška gimnazija je do sada organizovala dva prilično zapažena festivala pod nazivom „Gimfest“. O festivalu su pisali i beogradski mediji, a škola je uspešno učestvovala i na beogradskom festivalu nauke, kao i u drugim naučnopopularnim manifestacijama u Srbiji.

Istražite više o školskom festivalu u Požegi.

KRUŠEVAC

Astronomsko društvo „Eureka“ već dve godine organizuje festival nauke pod nazivom „Dani Eureke“. Okupiljaju veliki broj zainteresovanih, a pored zanimljivih predavanja, na festivalu je gostovao i pokretni planetarijum, a organizovano je i posmatranje Sunca. Fstival je ove godine održan uz direktnu podršku Centra za promociju nauke.

Istražite više o Danima Eureke u Kruševcu.

ČAČAK

Školske festivale nauke organizuju ne samo gimnazije i društva nego i mnoge osnovne škole. Tako je u čačanskoj osnovnoj školi „Sveti Sava“, u novembru 2011, organizovan festival na kome su prikazani sadržaji iz oblasti prirodno-matematičkih, društveno-humanističkih nauka i umetnosti. „Želeli  smo da učenicima, njihovim roditeljima  i ostalim posetiocima približimo fantastičan svet nauke i umetnosti kroz učestvovanje u zanimljivim radionicama i eksperimentima“, navodi se na sajtu škole.

Istražite više o školskom festivalu u Čačku.

POŽAREVAC

Ohrabrenje za svoje festivalske početke škole mogu naći i na postojećim manifestacijama. Prema sajtu škole „Kralj Petar“ iz Požarevca, na festivalu nauke u Požarevcu, u aprilu 2011. godine, članovi dodatne nastave iz hemije i članovi Đačkog parlamenta učestvovali su sa postavkom „Reciklirajte with us”.

Istražite više o školskom festivalu u Požarevcu.

PANČEVO

Sredinom januara u Pančevu, u Osnovnoj školi „Isidora Sekulić“, učenici su dan proveli u učionicama iako je zimski raspust još bio u toku. Ovu malu akciju koju su u školi nazvali Sajam nauke, podržao je i Centar za promociju nauke. Tom prilikom su đaci koji su pokazali zapažene rezultate u oblasti hemije, fizike i biologije, izvodili eksperimente dok su ih posmatrali i slušali drugari iz odeljenja.

Istražite više o Sajmu nauke u OŠ „Isidora Sekulić“.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi