Школске секције нису само „игралиште“ за ученике већ и за наставнике

Текст: Сташа Бајац

„Школске секције су вид ваннаставних активности у основним и средњим школама намењене заинтересованим ученицима. У активностима школских секција наставници и професори ученицима који су ради да науче и сазнају нешто више на занимљив начин уз модерне педагошке методе пружају актуелне инфомације, упознају их са научним трендовима и дилемама“, за Елементаријум наводи Никола Божић, координатор за сарадњу са образовним организацијама Центра за промоцију науке и вишегодишњи руководилац Одељења математичко-техничких наука и семинара Астрономије у Истраживачкој станици „Петница“.

Као што то бива и у „Петници“, ђаци на секцијама развијају склоности ка дисциплинама које се често не изучавају у основној школи или пак продубљују знања из познатих предмета. Предност ове форме образовања лежи, између осталог, у неформалној атмосфери и дружењу, где деца немају притисак оцењивања и наметнуте дисциплине. Такође, секцију обично похађа мање ђака него што их има у појединачном одељењу на редовном часу, па наставник може квалитетније да им се посвети.

Но, како Никола Божић даље истиче, школске секције нису само „игралиште“ за ученике већ и за наставнике. За њих секције представљају прилику да теме обраде модерним педагошким методама, служећи се притом примерима добре праксе.

Управо да би помогао у развијању ових метода и помогао наставницима у њиховој мисији да инспиришу ученике да шире своје видике и ван редовног школског програма, Центар за промоцију науке је организовао своје прве радионице са наставницима који воде школске секције. Наиме, 16. марта окупили су се наставници са подручја Београда, а 23. марта из целе Србије, када је одржан и семинар на ову ваннаставних активности, а наставници су имали прилику и да размене своја искуства у раду са ђацима у додатној настави.

„Центар за промоцију науке жели да окупи наставнике и професоре који имају ентузијазам да воде или покрену школске секције, како би заједно са Центром организовали различите активности са циљем промоције науке“, закључује Божић.

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви