Školske sekcije nisu samo „igralište“ za učenike već i za nastavnike

Tekst: Staša Bajac

„Školske sekcije su vid vannastavnih aktivnosti u osnovnim i srednjim školama namenjene zainteresovanim učenicima. U aktivnostima školskih sekcija nastavnici i profesori učenicima koji su radi da nauče i saznaju nešto više na zanimljiv način uz moderne pedagoške metode pružaju aktuelne infomacije, upoznaju ih sa naučnim trendovima i dilemama“, za Elementarijum navodi Nikola Božić, koordinator za saradnju sa obrazovnim organizacijama Centra za promociju nauke i višegodišnji rukovodilac Odeljenja matematičko-tehničkih nauka i seminara Astronomije u Istraživačkoj stanici „Petnica“.

Kao što to biva i u „Petnici“, đaci na sekcijama razvijaju sklonosti ka disciplinama koje se često ne izučavaju u osnovnoj školi ili pak produbljuju znanja iz poznatih predmeta. Prednost ove forme obrazovanja leži, između ostalog, u neformalnoj atmosferi i druženju, gde deca nemaju pritisak ocenjivanja i nametnute discipline. Takođe, sekciju obično pohađa manje đaka nego što ih ima u pojedinačnom odeljenju na redovnom času, pa nastavnik može kvalitetnije da im se posveti.

No, kako Nikola Božić dalje ističe, školske sekcije nisu samo „igralište“ za učenike već i za nastavnike. Za njih sekcije predstavljaju priliku da teme obrade modernim pedagoškim metodama, služeći se pritom primerima dobre prakse.

Upravo da bi pomogao u razvijanju ovih metoda i pomogao nastavnicima u njihovoj misiji da inspirišu učenike da šire svoje vidike i van redovnog školskog programa, Centar za promociju nauke je organizovao svoje prve radionice sa nastavnicima koji vode školske sekcije. Naime, 16. marta okupili su se nastavnici sa područja Beograda, a 23. marta iz cele Srbije, kada je održan i seminar na ovu vannastavnih aktivnosti, a nastavnici su imali priliku i da razmene svoja iskustva u radu sa đacima u dodatnoj nastavi.

„Centar za promociju nauke želi da okupi nastavnike i profesore koji imaju entuzijazam da vode ili pokrenu školske sekcije, kako bi zajedno sa Centrom organizovali različite aktivnosti sa ciljem promocije nauke“, zaključuje Božić.

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi