Да ли могу да се бавим науком (баш као правом науком) иако нисам стручњак у тој области, а баш ме јако интересује? ДА! И те како можеш! Већ си тиме испунио један од главних услова да учествујеш у грађанској науци. Грађанскo научнo истраживањe (енг. Citizen Science) je научноистраживачки метод којим се јавност укључује у процес научних истраживања и омогућава свим заинтересованим грађанима да науци активно доприносе кроз своје интелектуалне напоре, опште знање или сопствене алате и ресурсе.

Илустрација: Сања Црњански

Грађанска научна истраживања су широког спектра и и укључују учеснике различитих узраста и нивоа стручности. Кроз оваква истраживања могу се прикупљати обимни подаци са различитих страна, испитивати сложене теме и приближити истраживања свакоме. Укратко, грађанска наука значи активно учешће и допринос јавности науци, представља сарадњу између грађана и научника, ангажовање грађана у научноистраживачким активностима,  и прави велики потенцијал за стварање новог знања.

Током септембра у Научном клубу Београд преиспитаћемо механизме грађанске науке, а ви, ученици и наставници, имаћете прилику да учествујете у малим грађанским истраживањима. Сваке седмице обрађиваћемо нову тему – астрономију, ботанику и микробиологију, а истраживања ће се, попут правих грађанских наука, надовезивати једна на друге. Резултати које добију групе, једног дана биће коришћени у истраживању других група следећег дана, а финалне резултате за све области поделићемо са свим учесницима.

Са радионицама ове јесени почињемо 11. септембра, а термини су понедељак, уторак и среда, 11:30-12:30 и 13:30-14:30.

Као и до сада, пријава за школске радионице је неопходна, и може бити само групна (за групе од 10 и више деце), а налази се на овом линку. Уколико из било ког разлога морате да откажете пријаву, молимо вас да обавештење о томе пошаљете на е-мејл nk@cpn.rs.

 

подели