Da li mogu da se bavim naukom (baš kao pravom naukom) iako nisam stručnjak u toj oblasti, a baš me jako interesuje? DA! I te kako možeš! Već si time ispunio jedan od glavnih uslova da učestvuješ u građanskoj nauci. Građansko naučno istraživanje (eng. Citizen Science) je naučnoistraživački metod kojim se javnost uključuje u proces naučnih istraživanja i omogućava svim zainteresovanim građanima da nauci aktivno doprinose kroz svoje intelektualne napore, opšte znanje ili sopstvene alate i resurse.

Ilustracija: Sanja Crnjanski

Građanska naučna istraživanja su širokog spektra i i uključuju učesnike različitih uzrasta i nivoa stručnosti. Kroz ovakva istraživanja mogu se prikupljati obimni podaci sa različitih strana, ispitivati složene teme i približiti istraživanja svakome. Ukratko, građanska nauka znači aktivno učešće i doprinos javnosti nauci, predstavlja saradnju između građana i naučnika, angažovanje građana u naučnoistraživačkim aktivnostima,  i pravi veliki potencijal za stvaranje novog znanja.

Tokom septembra u Naučnom klubu Beograd preispitaćemo mehanizme građanske nauke, a vi, učenici i nastavnici, imaćete priliku da učestvujete u malim građanskim istraživanjima. Svake sedmice obrađivaćemo novu temu – astronomiju, botaniku i mikrobiologiju, a istraživanja će se, poput pravih građanskih nauka, nadovezivati jedna na druge. Rezultati koje dobiju grupe, jednog dana biće korišćeni u istraživanju drugih grupa sledećeg dana, a finalne rezultate za sve oblasti podelićemo sa svim učesnicima.

Sa radionicama ove jeseni počinjemo 11. septembra, a termini su ponedeljak, utorak i sreda, 11:30-12:30 i 13:30-14:30.

Kao i do sada, prijava za školske radionice je neophodna, i može biti samo grupna (za grupe od 10 i više dece), a nalazi se na ovom linku. Ukoliko iz bilo kog razloga morate da otkažete prijavu, molimo vas da obaveštenje o tome pošaljete na e-mejl nk@cpn.rs.

 

podeli