Кобсон и Центар за промоцију науке организују низ семинара за младе истраживаче у универзитетским библиотекама широм Србије. Наредни семинари биће одржани у Нишу и Крагујевцу

Детаљ из илустрације Александра Савића

Кобсон и Центар за промоцију науке организују низ семинара под називом „Семинари о научној комуникацији и научним информацијама“ у универзитетским библиотекама широм Србије, намењеним превасходно младим истраживачима и докторандима. Први семинар је одржан 24. фебруара у Новом Саду, а наредна два семинара биће одржана 1. марта у Нишу и 2. марта у Крагујевцу.

У оквиру семинара, осмишљених да заинтересоване истраживаче упуте у свет објављивања и комуницирања научних резултата, организује се и представљање нових издања ЦПН-а која су окренута унапређењу научне комуникације у Србији. Сваки семинар држе Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације Народне библиотеке Србије, и Иван Умељић, уредник издања Центра за промоцију науке, заједно са гостима.

Кобсон организује семинаре на тему научних информација од свог оснивања, али ово је први пут да у томе сарађује са Центром за промоцију науке. Скраћено од „Конзорцијум библиотека Србије за обједињену набавку“, Кобсон су 2001. године основале Народна библиотека Србије заједно са Библиотеком Матице српске, Библиотеком САНУ-а, као и универзитетским и факултетским библиотекама широм земље у циљу набавке страних научних публикација за све запослене истраживаче у Србији, као и за унапређење приступа електронским информацијама.

Окосница „Семинара о научној комуникацији и научним информацијама“ је књига „Увод у објављивање научних публикација“ чије је српско издање објавио Центар за промоцију науке у току Сајма књига 2016. године, а крајем године је објавио и бесплатно онлајн издање у отвореном приступу.

Користећи овај основни водич за младе истраживаче, Татјана Тимотијевић представља свет научних часописа, цитатних индекса и база, али и нових решења као што је отворени приступ, заједно са програмима које Кобсон од свог оснивања пружа истраживачима као помоћ у објављивању и комуникацији научних резултата.

Иван Умељић представља три издања Центра за промоцију науке: књигу „Научна комуникација“ Пјера Ласла, „Одравњивање“ Ника Сузениса, први докторат у стрипу, као и тзв. експеримент у научној комуникацији, књигу „Докторати у прози: Илустроване приче“, чији је један од аутора а коју чине есеји и илустрације инспирисани темама 11 докторских дисертација одбрањених у Србији у последњих пет година.

СЕМИНАРИ О НАУЧНИМ ИНФОРМАЦИЈАМА

Велика сала Универзитета у Нишу
Среда, 1. март 
12:30-14 часова

Учествују:

  • Иван Умељић, руководилац групе за издаваштво, ЦПН
  • Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације НБ

Универзитетска библиотека у Крагујевцу
Четвртак, 2. март 
12-13:30 часова

Учествују:

  • Иван Умељић, руководилац групе за издаваштво, ЦПН
  • Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације НБС
подели