Пред отварање фестивала Art & Science крајем априла, представљамо рад Драгана Илића, једног од домаћих уметника који је у септембру учествовао на чувеном фестивалу Арс електроника

Текст: Љиљана Илић

Рад уметника Драгана Илића, који задире у сферу роботике и прави је пример сплета уметности, науке и нових технологија, био је један од најатрактивнијих елемената на фестивалу Арс електроника у Линцу. Центар за промоцију науке посебну пажњу поклања уметницима инспирисаним науком и науци блиским темама и сарађује са овим уметником који поседује изванредну збирку савремене уметности и експериментални студио у Ритопеку, крај Београда.

На фестивалу Арс електроника у Линцу, Илић се представио пројектом Roboaction(s) А1К1, који приказује постмедијску уметничку праксу у оквиру које комбинује цртеж, покрет, звук и видео, а подразумева десетоминутни перформанс/гестуалну акцију са високотехнолошким роботом Kuka K210+DI.

Уз ротирање тела, које уметнику обезбеђује робот, Илић користи специјално конструисану направу састављену од низова оловки или четки. Уметник изводи динамичне, монументалне цртеже на папиру или платну, правећи тонске и видео записе својих уметничких акција. Илићев перформанс идејно је заснован на футуристичкој замисли о постизању интеракције тела и машине, стварању мултифункционалне мобилности и остваривању хибридног тела, односно андроида.

Нови уметнички простор у Ритопеку надомак Београда, који је Илић покренуо 2007. године, замишљен је као простор намењен подршци радикалним експериментима у области савремене уметности. „Цела моја уметничка филозофија потиче од тога да се ми уметници мучимо с природом. Не верујем толико природи колико верујем да ће интелигенција кад-тад узети природу под своје и почети да је контролише“, каже Илић.

Током изложбе Art & Science, коју Центар за промоцију науке отвара у Културном центру Београда, 27. априла, и која ће се одвијати на више локација све до краја маја, гостујући уметници, а могуће и шира публика, биће у прилици да посете уметнички простор у Ритопеку и учествују у перформансу Драгана Илића.

Више о програму Art & Science фестивала за 2017. ускоро овде.

подели