Ове године расписан је први тематски Отворени позив Микрогалерије, Поглед у антропоцен, намењен мислиоцима, истраживачима и ствараоцима из свих дисциплина. Назив позива директно сугерише и на сам тематски оквир – доба у којем антропогено деловање обликује нашу садашњост и блиску будућност. Од пристиглих пријава изабран је рад под називом Хиперцен: дигитални антропоцен, ауторског тима Мато Лагатор и Михаела Пуц.

У четвртак, 2. децембра, у 18 часова, ауторски тим, кога чине Мато Лагатор и Михаела Пуц, званично ће отворити и приказати поставку у Микрогалерији. Тим поводом,  у Научном клубу одржава се разговор на коме ће стручњаци, мислиоци и аутори поставке причати о тематском оквиру позива, антропоцену, као и о реализованој поставци, искуствима и фокусу самог рада. Разговор ће се бавити и новим форматима који спајају природне, друштвене и хуманистичке науке и методе кроз мултимедијалне, интерактивне и образовне садржаје и дела, са циљем да што широј публици приближе релевантне теме кроз иновативне и инклузивне формате.

О РАДУ ХИПЕРЦЕН:ДИГИТАЛНИ АНТРОПОЦЕН

Изабрани рад осврће се на тему антропоцена кроз питања дигитализације свакодневнице и последица које таква свакодневница ствара – експлоатација руда, потрошња енергије, застаревање технологије и електронски отпад. Рад указује на честу несвесност корисника дигиталних и технолошких уређаја о последицама комфора који им ти исти уређаји пружају. Поставка на игрован начин позива публику да постану истраживачи који уз помоћ топлоте својих дланова загревају термосензитивну графику постављену на сам излог галерије и на тај начин проналазе скривене дигиталне трагове. Они их даље воде ка приказу релевантних информација о животном циклусу великог броја дигиталних уређаја, кроз осврт на друштвене и срединске негативне ефекте које тај циклус креира.

УЧЕСНИЦИ РАЗГОВОРА / ЧЕТВРТАК, 2. ДЕЦЕМБАР, 18 ЧАСОВА

/Напомена: разговор се одвија на енглеском језику/

  • др Мато Лагатор, доцент и предавач на Факултету за биологију, медицину и здравље Универзитета у Манчестеру;
  • Михаела Пуц, уметница, завршила Факултет примењених уметности на Универзитету у Бечу;
  • др Јована Караулић, Факултет драмских уметности, чланица Лабораторије интерактивних уметности, оснивачица иницијативе Green Art Incubator;
  • Наташа Ђокић, хидрогеолошкиња, експерткиња заштите животне средине;
  • др Драгана Ранђеловић, научна сарадница, Институт за технологију нуклеарних и других минералних сировина (ИТНМС);
  • Модератор: др Томица Мишљеновић, асистент на Биолошком факултету Универзитета у Београду.

 

ЛИНК ЗА СТРИМИНГ 

 

Фото: Иван Зупанц
О МИКРОГАЛЕРИЈИ

Микрогалерија је посебан изложбени део Научног клуба Београд, који директно комуницира са пролазницима и позива публику да открива научне концепте, појмове, области или феномене. Она представља прозор у активности и садржаје Центра за промоцију науке, а у пет квадратних метара представља се научна област, програм или пројектна тема који су тренутно у фокусу. Ово није само излог, већ права интерактивна научнопопуларна, едукативна поставка, коју сви могу видети, а често и испробати, покренути или слушати.

подели