У просторијама Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, краљевачка публика ће 4. новембра, у 19 часова, имати прилику да чује нешто више о књигама Ванземаљски језици Данијела Оберхауса и А шта ако…Сабрани мисаони експерименти у филозофији Пег Титл, које је објавио Центар за промоцију науке. Др Машан Богдановски, преводилац обе књиге, и Иван Умељић, уредник издавачке делатности Центра за промоцију науке, говориће о томе како су филозофија, лингвистика, математика, наука, али и уметност утицале на креирање међузвезданих порука.

Богдановски и Умељић представиће и најзанимљивије мисаоне експерименте из књиге Пег Титл попут „Лајбницове машине“ или Декартовог „Злог демона“, и са публиком ће размотрити „разумеју ли компјутери значење речи“, „како изгледа бити слепи миш“, и многа друга питања о којима се расправља у овом издању.

О издањима разговарају:
  • Др Машан Богдановски, преводилац књига Ванземаљски језици и А шта ако…

Професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду, где је и дипломирао. Тежиште његовог истраживања је на предмету Теорија сазнања, а нарочито је заинтересован за емпиристичку традицију и историју епистемологије, са посебним нагласком на хеленистичку епистемологију и британски емпиризам. Објављује и у областима филозофије духа и религије.

  • Иван Умељић, уредник издавачке делатности ЦПН-а

Руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију Центра за промоцију науке.

Модератор:

  • Милош Петровић, филозоф
подели