U prostorijama Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“, kraljevačka publika će 4. novembra, u 19 časova, imati priliku da čuje nešto više o knjigama Vanzemaljski jezici Danijela Oberhausa i A šta ako…Sabrani misaoni eksperimenti u filozofiji Peg Titl, koje je objavio Centar za promociju nauke. Dr Mašan Bogdanovski, prevodilac obe knjige, i Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti Centra za promociju nauke, govoriće o tome kako su filozofija, lingvistika, matematika, nauka, ali i umetnost uticale na kreiranje međuzvezdanih poruka.

Bogdanovski i Umeljić predstaviće i najzanimljivije misaone eksperimente iz knjige Peg Titl poput „Lajbnicove mašine“ ili Dekartovog „Zlog demona“, i sa publikom će razmotriti „razumeju li kompjuteri značenje reči“, „kako izgleda biti slepi miš“, i mnoga druga pitanja o kojima se raspravlja u ovom izdanju.

O izdanjima razgovaraju:
  • Dr Mašan Bogdanovski, prevodilac knjiga Vanzemaljski jezici i A šta ako…

Profesor na Odeljenju za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde je i diplomirao. Težište njegovog istraživanja je na predmetu Teorija saznanja, a naročito je zainteresovan za empirističku tradiciju i istoriju epistemologije, sa posebnim naglaskom na helenističku epistemologiju i britanski empirizam. Objavljuje i u oblastima filozofije duha i religije.

  • Ivan Umeljić, urednik izdavačke delatnosti CPN-a

Rukovodilac Sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju Centra za promociju nauke.

Moderator:

  • Miloš Petrović, filozof
podeli