У уторак, 7. децембра, у 16 часова, у Ректорату Универзитета у Новом Саду одржава се прва радионица у оквиру пројекта ЕкОтисак: Колики је ваш утицај на планету кроз угљенични отисак. На овој радионици биће представљене недавно започете активности и истраживања која су спроведена уз активно учешће грађана.

Овом приликом, у Нови Сад стижу стручњаци, јавности већ добро познати по свом активизму и експертизи у области климатологије и климатских и еколошких изазова: научник и климатолог Владимир Ђурђевић, ванредни професор на Физичком факултету Универзитета у Београду, и Миља Вуковић, историчарка уметности, еколошка активисткиња и оснивачица онлајн групе За мање смећа и више среће.

Фото: Марко Рисовић

Уз представнике организација које учествују у пројекту ЕкОтисак и гостујуће стручњаке, учесници радионице имаће прилику да сарађују по тематским групама  – енергија, транспорт, исхрана, одећа – како би се на овај начин стекли дубљи увиди о темама од кључне важности за контекст климатских изазова. На радионици ће учествовати и студенти Академије уметности, који ће у оквиру пројекта развијати своје уметничке интервенције засноване на резултатима пројекта и темама које ће се анализирати.

Ова радионица је прва у низу радионица које се организују у периоду од децембра 2021. до јула 2022. Серија мултидисциплинарних, едукативних и рефлективних радионица послужиће размени знања и искуства на теме које ће бити одабране на основу резултата анкете и интересовања грађана.  Истовремено, биће представљени и примери личног деловања и могућности које свако од нас има како би смањио свој угљенични отисак, комунални отпад и загађивање животне средине.

Радионица у Ректорату Универзитета у Новом Саду је тек почетни корак у заједничком раду различитих друштвених и институционалних група: кампања под називом Климатска научно-уметничка акција за грађане Новог Сада осмишљена је са циљем активног укључивања уметника, научника, студената, организација цивилног друштва и појединаца, и успостављању нових културних образаца и климатско свесних облика понашања.

Фото: Марко Рисовић

Партнери пројекта ЕкОтисак позивају све заинтересоване грађане – поготово младе и студенте – да се пријаве за учешће у пројекту, где као волонтери и демонстратори могу активно допринети развоју пројекта и креирати садржаје који ће бити представљени публици током завршног програма пројекта у јулу и августу 2022. године, у оквиру  програмског лука Дунавско море Европске престонице културе Нови Сад 2022. За волонтере и демонстраторе биће организовани вебинари и тренинзи, како би се упутили у концепт и циљеве пројекта, и како би се обучили за учешће у истраживању и другим пројектним активностима.

Улаз је отворен за све заинтересоване, као и за представнике медија, уз поштовање актуелних епидемиолошких мера у затвореном простору.

Сви који желе да учествују могу да се пријаве преко следећег мејла: art-science@cpn.rs

 

О ПРОЈЕКТУ ЕкОТИСАК

Пројекат ЕкОтисак заједнички реализују Центар за промоцију науке, Филозофски факултет и Академија уметности Универзитета у Новом Саду, и невладина организација Зелени Сад. Пројекат је финансијски подржала Фондација Нови Сад 2022 – Европска престоница културе. Финална изложба и пратеће програмске активности биће представљени јавности у оквиру манифестације art+science и програмског лука Дунавско море Европске престонице културе Нови Сад 2022.

Више о пројекту погледајте овде.

подели