U utorak, 7. decembra, u 16 časova, u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu održava se prva radionica u okviru projekta EkOtisak: Koliki je vaš uticaj na planetu kroz ugljenični otisak. Na ovoj radionici biće predstavljene nedavno započete aktivnosti i istraživanja koja su sprovedena uz aktivno učešće građana.

Ovom prilikom, u Novi Sad stižu stručnjaci, javnosti već dobro poznati po svom aktivizmu i ekspertizi u oblasti klimatologije i klimatskih i ekoloških izazova: naučnik i klimatolog Vladimir Đurđević, vanredni profesor na Fizičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i Milja Vuković, istoričarka umetnosti, ekološka aktivistkinja i osnivačica onlajn grupe Za manje smeća i više sreće.

Foto: Marko Risović

Uz predstavnike organizacija koje učestvuju u projektu EkOtisak i gostujuće stručnjake, učesnici radionice imaće priliku da sarađuju po tematskim grupama  – energija, transport, ishrana, odeća – kako bi se na ovaj način stekli dublji uvidi o temama od ključne važnosti za kontekst klimatskih izazova. Na radionici će učestvovati i studenti Akademije umetnosti, koji će u okviru projekta razvijati svoje umetničke intervencije zasnovane na rezultatima projekta i temama koje će se analizirati.

Ova radionica je prva u nizu radionica koje se organizuju u periodu od decembra 2021. do jula 2022. Serija multidisciplinarnih, edukativnih i reflektivnih radionica poslužiće razmeni znanja i iskustva na teme koje će biti odabrane na osnovu rezultata ankete i interesovanja građana.  Istovremeno, biće predstavljeni i primeri ličnog delovanja i mogućnosti koje svako od nas ima kako bi smanjio svoj ugljenični otisak, komunalni otpad i zagađivanje životne sredine.

Radionica u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu je tek početni korak u zajedničkom radu različitih društvenih i institucionalnih grupa: kampanja pod nazivom Klimatska naučno-umetnička akcija za građane Novog Sada osmišljena je sa ciljem aktivnog uključivanja umetnika, naučnika, studenata, organizacija civilnog društva i pojedinaca, i uspostavljanju novih kulturnih obrazaca i klimatsko svesnih oblika ponašanja.

Foto: Marko Risović

Partneri projekta EkOtisak pozivaju sve zainteresovane građane – pogotovo mlade i studente – da se prijave za učešće u projektu, gde kao volonteri i demonstratori mogu aktivno doprineti razvoju projekta i kreirati sadržaje koji će biti predstavljeni publici tokom završnog programa projekta u julu i avgustu 2022. godine, u okviru  programskog luka Dunavsko more Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022. Za volontere i demonstratore biće organizovani vebinari i treninzi, kako bi se uputili u koncept i ciljeve projekta, i kako bi se obučili za učešće u istraživanju i drugim projektnim aktivnostima.

Ulaz je otvoren za sve zainteresovane, kao i za predstavnike medija, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mera u zatvorenom prostoru.

Svi koji žele da učestvuju mogu da se prijave preko sledećeg mejla: art-science@cpn.rs

 

O PROJEKTU EkOTISAK

Projekat EkOtisak zajednički realizuju Centar za promociju nauke, Filozofski fakultet i Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, i nevladina organizacija Zeleni Sad. Projekat je finansijski podržala Fondacija Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture. Finalna izložba i prateće programske aktivnosti biće predstavljeni javnosti u okviru manifestacije art+science i programskog luka Dunavsko more Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

Više o projektu pogledajte ovde.

podeli