На радионици 26. новембра, у 17 часова, у просторијама ЦПН-а, разговарало се о генској склоности ка инфективним болестима

У уторак, 26. новембра, у 17 часова, у просторијама Центра за промоцију науке окупило се много више гостију него што је очекивано. Повод је била радионица о генетичкој предиспозицији за инфективне болести коју је одржао др Душан Богуновић, постдокторант на Рокфелер универзитету.

Да ли су неки људи склонији инфекцијама од других? Какву улогу гени имају код развоја одређених болести? Неки људи се веома лако разболе, док други скоро никад нису болесни од инфективних болести. Истраживањем клиничких случајева ових болести, које за неке људе могу бити и смртоносне, могуће је сазнати више о нашем имуном систему и улози генетичких фактора у предодређености за поједине инфективне болести.  

Радионицу са овом темом водио је др Душан Богуновић, постдокторант са Рокфелер универзитета у Њујорку, који од јануара идуће године почиње са радом као ванредни професор на Icahn School of Medicine at Mount Sinai у Њујорку. Током постдокторских студија Богуновић се интензивно бавио темом инфективних болести, а резултати његових истраживања објављени су и у часопису Science.

Истражите више на сајту ЦПН.

Душан Богуновић, постдокторант на Универзитету Рокфелер, у Њујорку, рођен је у Београду, где је и започео студије медицине, да би касније школовање наставио у САД. Докторирао је на New York University Medical School 2010. године, а бавио се истраживањима на пољу молекуларне онкологије и имунологије. Од наредне године почиње да ради као ванредни професор на Одељењу за микробиологију Icahn School of Medicine at Mount Sinai u Њујорку. Аутор је и коаутор бројних  научних радова, од којих је један, из области генетике имунологије, објављен 2012. године у престижном научном часопису Science.

 

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви