Godina vode

Ja volim Dunav

CPN organizuje tematske naučne radionice povodom Dana Dunava, od 20. do 30. juna, na Trgu Republike

Reka Dunav, nekada granica silnog Rimskog carstva, a danas dom milionima ljudi koji žive u zemljama dunavskog sliva, jedan je od darova prirode koji ponekad uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući o tome koliko je esencijalna po naš život. Sa površinom većom od 800.000 kvadratnih kilometara, koja zauzima oko deset odsto kontinentalne Evrope, Dunav se direktno proteže ili graniči sa teritorijama deset zemalja i četiri glavna grada, a njegov sliv vodom napaja ukupno 19 država. Ovo Dunav čini „najinternacionalnijom“ rekom, te ne čudi što ju je i sam Napoleon jednom nazvao kraljicom svih evropskih reka.

Upravo da bi ljudima podigla svest o vodama Dunava, te da bi skrenula pažnju na gorući problem očuvanja i racionalnog korišćenja vodenih resursa, Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) donela je odluku o anualnoj proslavi pod nazivom Dan Dunava, koja se, počev od 2004. godine, održava svakog 29. juna.

Nacionalni koordinator svih aktivnosti pri ICPDR-u za Srbiju je Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode, koja već godinama rukovodi svim aktivnostima kojima naša zemlja obeležava Dan Dunava. Nakon što je obeležio Dan voda 22. marta, Centar za promociju nauke se od ove godine pridružuje organizatorima ove manifestacije.

Građani Beograda će u periodu od 20. do 30. juna, u paviljonu Centra za promociju nauke u Knez Mihailovoj ulici, moći da se upoznaju sa Dunavom na interesantan način. Vizuelni element Dana Dunava 2013. predstavlja izložba izuzetnih fotografija ove reke i njenog priobalja iz vazduha, rad čuvenog srpskog fotografa Dragoljuba Zamurovića, koji je svoju izložbu besplatno ustupio građanima Beograda, Srbije i Podunavlja. Osim same izložbe, svi posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da učestvuju u radionicama koje će temu proslave posmatrati iz ugla arheologije, biologije i fizike, te će uživati u iscrtavanju toka Dunava, ispitivanju čistoće njegovih voda, izučavanju biodiverziteta dunavskog sliva i upoznavati se sa glavnim obeležjima istorijskih i arheoloških znamenitosti sa mape Dunava. Dok se najmlađi bave naučnim radionicama, njihovi roditelji će imati priliku da razgovaraju sa eminentnim srpskim naučnicima, koji će odgovarati na pitanja posetilaca i sa njima diskutovati o svom naučnoistraživačkom radu.

 

Tematske naučne radionice će se održavati tokom čitavog dana, u periodu od 17 do 21 čas i svi zainteresovani će moći da učestvuju. Deo manifestacije pod imenom Naučnik uživo održaće se u nedelju 23. juna, 18-19 časova, kao i u subotu, 29. juna, 18-19 časova.

Istražite više o Danu Dunava na godinavode.cpn.rs

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs