Nakon otkrića koje i u Srbiji izaziva nezapamćeno interesovanje, zabeležena izuzetna poseta na CPN tribini, 25. februara

 

Zbog izuzetno velikog interesovanja publike Elementarijuma, ali i skoro svih drugih medija u Srbiji, Centar za promociju nauke organizovao je tribinu posvećnu otkriću veka ­­­­­­– ­­ gravitacionim talasima. Tribina je, kao i sve CPN tribine, organizovana u Velikoj sali SKC-a, u četvrtak, 25. februara, u 19 časova. Ulaz je bio slobodan.

Nakon što je u četvrtak, 11. februara, američka nacionalna naučna fondacija objavila da su LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektori otkrili gravitacione talase, ova vest je ubrzo proglašena otkrićem veka. Uočene gravitacione talase su prouzrokovale dve crne rupe pre 1,3 milijarde godina, a postojanje ovakvih talasa je teorijski predvideo Albert Ajnštajn. Danas, skoro 100 godina nakon Ajnštajnove pretpostavke, postojanje gravitacionih talasa je potvrđeno, što pruža nove mogućnosti u posmatranju univerzuma.

Kako bi se ovo spektakularno otkriće, njegov značaj i posledice detaljnije objasnili, CPN je na februarsku tribinu pozvao naše poznate naučnike koji na popularan i jasan način objašnjavaju naučne fenomene.

Na tribini je učestvovao dr Aleksandar Bogojević, fizičar  i direktor Instituta za fiziku u Beogradu, koji se tokom svoje uspešne karijere u SAD i Srbiji bavio temama povezanim sa gravitacijom i strukturom materije. Pored njega, o modernoj fizici govorio je i dr Milovan Šuvakov, fizičar i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je široj javnosti postao poznat nakon otkrića novih rešenja tri veka starog Njutnovog gravitacionog problema tri tela. O astrofizici i posledicama otkrića na LIGO detektorima govorila je Dr Dragana Ilić, astrofizičar sa Matematičkog fakulteta u Beogradu, koja se bavi istraživanjem aktivnih galaktičkih jezgara. 

Moderator tribine bio je Slobodan Bubnjević, urednik časopisa Elementi.

Livestream prenos tribine mogao se pratiti ovde:

 

CPN tribina

Odalke dolaze gravitacioni talasi?

Četvrtak, 25. februar, 19 časova

Velika sala SKC-a

Učesnici:

  • dr Aleksandar Bogojević, fizičar, direktor Instituta za fiziku u Beogradu
  • dr Milovan Šuvakov, fizičar, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
  • dr Dragana Ilić, astrofizičar, Matematički fakultetu Beogradu

Moderator:

  • Slobodan Bubnjević, urednik CPN časopisa Elementi

 

podeli
povezano
Lične zvezdane mape
Koliko nauke žele građani?