Центар за промоцију науке је, у сарадњи са Министарством науке, технолошког развоја и иновација, за 66. Међународни сајам књига у Београду припремио Каталог изложбене поставке Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“ на овогодишњем Међународном сајму технике и техничких достигнућа. У овом богато опремљеном каталогу налазе се описи и фотографије најиновативнијих техничких решења које је научна заједница у Србији развила протеклих година и изложила у оквиру поменуте поставке.

Део Међународног сајма технике и техничких достигнућа, који је одржан од 16. до 19. маја, била је изложбена поставка Владе Републике Србије „Играј за човечанство! Наука за све“, коју су у Хали 2Б Београдског сајма организовали Влада Републике Србије, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Министарство информисања и телекомуникација и Министарство просвете. У оквиру ове изложбене поставке нашле су се 83 појединачне поставке 46 излагача, међу којима је било државних институција, научних института, факултета, иновационих центара, научно-технолошких паркова, добитника средстава Фонда за науку и Фонда за иновациону делатност, Астрономске опсерваторије и астрономских друштава, као и стартапова, приватних компанија и других представника привреде.

Овим поводом, на штанду ЦПН-а на Сајму књига, у Хали 2а, у среду, 25. октобра, од 10.30, организоваћемо панел у коме ће учествовати Ева Златковић, руководилац Групе за национални иновациони систем, Министарство науке, технолошког развоја и иновација, Добривоје Лале Ерић, руководилац сектора за међународну сарадњу у ЦПН-у и добитник Велике награде „Корак у будућност” за најуспешнији експонат на Сајму др Слободан Долашевић из Golden bee d.o.o., Беамонд систем, док ће панел модерирати Иван Умељић, руководилац сектора за издаваштво и медијску продукцију у ЦПН-у.

Пре почетка панела, уводну реч имаће министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић и Њ.е. Амбасадор Народне Републике Кине у Србији Ли Минг. У мају наредне године, Кина ће имати запажену улогу на предстојећој изложбеној поставци Министарства науке, технолошког развоја и иновација на Сајму технике и техничких достигнућа, а у среду, од 11.30, у склопу програма „Директно из свемира“, присутни ће имати јединствену прилику да послушају како су астронаути из кинеске свемирске станице Тиангонг одговорили на питања деце из Србије.

За крај програма припремили смо „Свемирску радионицу“, када ће ученици основних школа моћи да се опробају у састављању сопствених планета.

 

подели