Centar za promociju nauke je, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, za 66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu pripremio Katalog izložbene postavke Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“ na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća. U ovom bogato opremljenom katalogu nalaze se opisi i fotografije najinovativnijih tehničkih rešenja koje je naučna zajednica u Srbiji razvila proteklih godina i izložila u okviru pomenute postavke.

Deo Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća, koji je održan od 16. do 19. maja, bila je izložbena postavka Vlade Republike Srbije „Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve“, koju su u Hali 2B Beogradskog sajma organizovali Vlada Republike Srbije, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo prosvete. U okviru ove izložbene postavke našle su se 83 pojedinačne postavke 46 izlagača, među kojima je bilo državnih institucija, naučnih instituta, fakulteta, inovacionih centara, naučno-tehnoloških parkova, dobitnika sredstava Fonda za nauku i Fonda za inovacionu delatnost, Astronomske opservatorije i astronomskih društava, kao i startapova, privatnih kompanija i drugih predstavnika privrede.

Ovim povodom, na štandu CPN-a na Sajmu knjiga, u Hali 2a, u sredu, 25. oktobra, od 10.30, organizovaćemo panel u kome će učestvovati Eva Zlatković, rukovodilac Grupe za nacionalni inovacioni sistem, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac sektora za međunarodnu saradnju u CPN-u i dobitnik Velike nagrade „Korak u budućnost” za najuspešniji eksponat na Sajmu dr Slobodan Dolašević iz Golden bee d.o.o., Beamond sistem, dok će panel moderirati Ivan Umeljić, rukovodilac sektora za izdavaštvo i medijsku produkciju u CPN-u.

Pre početka panela, uvodnu reč imaće ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i NJ.e. Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming. U maju naredne godine, Kina će imati zapaženu ulogu na predstojećoj izložbenoj postavci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, a u sredu, od 11.30, u sklopu programa „Direktno iz svemira“, prisutni će imati jedinstvenu priliku da poslušaju kako su astronauti iz kineske svemirske stanice Tiangong odgovorili na pitanja dece iz Srbije.

Za kraj programa pripremili smo „Svemirsku radionicu“, kada će učenici osnovnih škola moći da se oprobaju u sastavljanju sopstvenih planeta.

 

podeli