У суботу, 22. маја, у 18 часова, у Задужбини Илије М. Коларца одржава се промоција књиге „Иза кулиса стваралаштва“ пијанисте Карола Бефе и математичара Седрика Виланија, након које следи Бефин концерт, у 20 часова

У оквиру манифестације Мај месец математике – М3, коју већ 10. годину заредом организују Центар за промоцију науке (ЦПН) у сарадњи са Математичким институтом САНУ, у суботу, 22. маја, у 18 часова, у Задужбини Илије М. Коларца одржава се промоција књиге „Иза кулиса стваралаштва“, француског математичара др Седрика Виланија и композитора Карола Бефе.

Како и одакле долазе идеје? Да ли су креативној слободи потребна ограничења? Какву улогу имају ритуали у развоју мисли?  Карол Бефа и др Седрик Вилани одговарају на ова и друга питања у аутентичном дијалогу о стварању у области математике и музике. Кроз разговор дугогодишњих пријатеља и сарадника оцртавају се портрети двојице великих умова, који нам помажу да разумемо њихове личности, рад и њихов јединствени пут.

Разговор са Каролом Бефом водиће Весна Тодорчевић (Математички институт САНУ) и Данијела Вучићевић (Центар за промоцију науке). 

Након разговора и потписивања књиге, у 20 часова, Карол Бефа ће одржати концерт клавирских импровизација. Бефа ће импровизовати на теме које предлаже публика – то може бити реч, асоцијација или нека измишљена ситуација. По његовим речима, све је могуће замислити и исказати музиком, а публика је једини судија!

Улаз на промоцију књиге и концерт je слободан, уз поштовање свих епидемиолошких мера. За све оне који неће моћи да присуствују догађају омогућен је директан пренос (live streaming).

Линк за промоцију издања 

Линк за концерт 

 

Карол Бефа је француско-швајцарски композитор и пијаниста. Проглашен је за најбољег композитора 2013. године на додели награда Victoires de la Musique. Шеф је Катедре за уметничко стваралаштво на Колеж де Франс и професор на Високој нормалној школи. Хабилитацију за вођење истраживања стекао је 2015. године.

 

Више о манифестацији Мај месец математике можете погледати на овом линку.

 

 

 

 

 

подели