U subotu, 22. maja, u 18 časova, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održava se promocija knjige „Iza kulisa stvaralaštva“ pijaniste Karola Befe i matematičara Sedrika Vilanija, nakon koje sledi Befin koncert, u 20 časova

U okviru manifestacije Maj mesec matematike – M3, koju već 10. godinu zaredom organizuju Centar za promociju nauke (CPN) u saradnji sa Matematičkim institutom SANU, u subotu, 22. maja, u 18 časova, u Zadužbini Ilije M. Kolarca održava se promocija knjige „Iza kulisa stvaralaštva“, francuskog matematičara dr Sedrika Vilanija i kompozitora Karola Befe.

Kako i odakle dolaze ideje? Da li su kreativnoj slobodi potrebna ograničenja? Kakvu ulogu imaju rituali u razvoju misli?  Karol Befa i dr Sedrik Vilani odgovaraju na ova i druga pitanja u autentičnom dijalogu o stvaranju u oblasti matematike i muzike. Kroz razgovor dugogodišnjih prijatelja i saradnika ocrtavaju se portreti dvojice velikih umova, koji nam pomažu da razumemo njihove ličnosti, rad i njihov jedinstveni put.

Razgovor sa Karolom Befom vodiće Vesna Todorčević (Matematički institut SANU) i Danijela Vučićević (Centar za promociju nauke). 

Nakon razgovora i potpisivanja knjige, u 20 časova, Karol Befa će održati koncert klavirskih improvizacija. Befa će improvizovati na teme koje predlaže publika – to može biti reč, asocijacija ili neka izmišljena situacija. Po njegovim rečima, sve je moguće zamisliti i iskazati muzikom, a publika je jedini sudija!

Ulaz na promociju knjige i koncert je slobodan, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Za sve one koji neće moći da prisustvuju događaju omogućen je direktan prenos (live streaming).

Link za promociju izdanja 

Link za koncert 

 

Karol Befa je francusko-švajcarski kompozitor i pijanista. Proglašen je za najboljeg kompozitora 2013. godine na dodeli nagrada Victoires de la Musique. Šef je Katedre za umetničko stvaralaštvo na Kolež de Frans i profesor na Visokoj normalnoj školi. Habilitaciju za vođenje istraživanja stekao je 2015. godine.

 

Više o manifestaciji Maj mesec matematike možete pogledati na ovom linku.

 

 

 

 

 

podeli