У оквиру мреже пројекта Scientix, Центар за промоцију науке је у сарадњи са КАРНЕТ-ом из Хрватске и Свеучилиштем у Мостару из Босне и Херцеговине организовао такмичење SEE Eco-STEAM Challenge. Програм посвећен разумевању феномена и последица климатских промена, озелењавању и прилагођавању школских дворишта на измењене климатске услове укључио је тимове ментора и ученика дванаест основних школа из три земље региона.

Основна школа “Бранислав Нушић”, Доња Трнава

Такмичење је осмишљено са циљем да се подигне свест о променама климе и могућим мерама ублажавања последица које све снажније погађају Југоисточну Европу. Процес је започет вебинаром на коме су се учесници из све три земље упознали с темом пројекта, актуелним климатским околностима и предвиђањима, односом климе и времена, те конкретним корацима и активностима које их очекују. На вебинару су говорили експерти у домену климатских промена, проф. др Владимир Ђурђевић, климатолог, и Никола Викић-Топић, метеоролог.

Тoком маја, наставници-ментори су са својим ученицима три недеље мерили основне временске параметре, попут температуре и влаге, те бележили временске појаве у непосредном школском окружењу. Добијене резултате су затим упоређивали са историјским подацима, те на темељу новостечених знања израдили предлоге адаптирања на измењене услове и ублажавање негативних последица. Све пристигле предлоге евалуирали су пројектни партнери на основу чега су одабрана три победничка предлога.

Основна школа “Старина Новак”, Београд

Победник првог издања такмичења SEE Eco-STEAM Challenge у Србији је тим Основне школе „Свети Сава“ из Kикинде. У Хрватској је то Основна школа „Петaр Прерадовић“ из Задра, а у Босни и Херцеговини Основна школа „13. рујан“ из Јајца. На такмичењу су учествовале још по три школе из сваке од земаља: „Георги Стојков Раковски“ из Бања Луке, „Осман Накаш“ из Сарајева и Прва основна школа из Широког Бријега (Босна и Херцеговина); „Подмурвице“ из Ријеке, „Иван Цанкар“ из Загреба и „Добриша Цесарић“ из Осијека (Хрватска); „Бранислав Нушић“ из Доње Трнаве, „Старина Новак“ из Београда и „Емилија Остојић“ из Пожеге.

Сви победници ће добити вредну опрему потребну за извођење наставе и даље пројектне активности. Победнички тимови ће у октобру ове године учествовати на конференцији ЦУЦ 2022. у Шибенику, где ће представити своје предлоге прилагођавања школских окружења на измењене климатске услове.

подели