U okviru mreže projekta Scientix, Centar za promociju nauke je u saradnji sa KARNET-om iz Hrvatske i Sveučilištem u Mostaru iz Bosne i Hercegovine organizovao takmičenje SEE Eco-STEAM Challenge. Program posvećen razumevanju fenomena i posledica klimatskih promena, ozelenjavanju i prilagođavanju školskih dvorišta na izmenjene klimatske uslove uključio je timove mentora i učenika dvanaest osnovnih škola iz tri zemlje regiona.

Osnovna škola “Branislav Nušić”, Donja Trnava

Takmičenje je osmišljeno sa ciljem da se podigne svest o promenama klime i mogućim merama ublažavanja posledica koje sve snažnije pogađaju Jugoistočnu Evropu. Proces je započet vebinarom na kome su se učesnici iz sve tri zemlje upoznali s temom projekta, aktuelnim klimatskim okolnostima i predviđanjima, odnosom klime i vremena, te konkretnim koracima i aktivnostima koje ih očekuju. Na vebinaru su govorili eksperti u domenu klimatskih promena, prof. dr Vladimir Đurđević, klimatolog, i Nikola Vikić-Topić, meteorolog.

Tokom maja, nastavnici-mentori su sa svojim učenicima tri nedelje merili osnovne vremenske parametre, poput temperature i vlage, te beležili vremenske pojave u neposrednom školskom okruženju. Dobijene rezultate su zatim upoređivali sa istorijskim podacima, te na temelju novostečenih znanja izradili predloge adaptiranja na izmenjene uslove i ublažavanje negativnih posledica. Sve pristigle predloge evaluirali su projektni partneri na osnovu čega su odabrana tri pobednička predloga.

Osnovna škola “Starina Novak”, Beograd

Pobednik prvog izdanja takmičenja SEE Eco-STEAM Challenge u Srbiji je tim Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Kikinde. U Hrvatskoj je to Osnovna škola „Petar Preradović“ iz Zadra, a u Bosni i Hercegovini Osnovna škola „13. rujan“ iz Jajca. Na takmičenju su učestvovale još po tri škole iz svake od zemalja: „Georgi Stojkov Rakovski“ iz Banja Luke, „Osman Nakaš“ iz Sarajeva i Prva osnovna škola iz Širokog Brijega (Bosna i Hercegovina); „Podmurvice“ iz Rijeke, „Ivan Cankar“ iz Zagreba i „Dobriša Cesarić“ iz Osijeka (Hrvatska); „Branislav Nušić“ iz Donje Trnave, „Starina Novak“ iz Beograda i „Emilija Ostojić“ iz Požege.

Svi pobednici će dobiti vrednu opremu potrebnu za izvođenje nastave i dalje projektne aktivnosti. Pobednički timovi će u oktobru ove godine učestvovati na konferenciji CUC 2022. u Šibeniku, gde će predstaviti svoje predloge prilagođavanja školskih okruženja na izmenjene klimatske uslove.

podeli