U okviru „Maja meseca matematike, u petak, 30. maja, u 19 časova, u prostorijama Naučnog kluba CPN-a biće održana tribina na temu „Profesija: matematičar“

Nedavno su brojni svetski mediji preneli vest o tome koja je najpoželjnija profesija na svetu. Pomalo neočekivano, u pitanju je profesija matematičara. Matematika je zastupljena u raznim sektorima, od kompanija do državne administracije. Sve ove organizacije umnogome zavise od analize velikog broja podataka, ono što se danas zove Big Data, i njihovog raščlanjivanja, a matematičke veštine pomažu da se taj posao obavi kako treba.

Od zdravstva, tehnologije pa do sporta i politike, matematika igra vrlo važnu ulogu. Od aviona do mobilnih telefona, praktično svi uređaji koje koristimo u domaćinstvu ili industriji zavise od matematičkih proračuna. Bilo da imate potrebe za bankarskim ili poslovima osiguravajućih društava, razumevanje osnova matematike vam je neophodno kako biste ih ispravno obavili.

Popularnost ove profesije polako počinje da biva prepoznata i kod nas, na šta ukazuje i činjenica da je prošle godine Matematički faklutet Univerziteta u Beogradu zabeležio porast interesovanja brucoša za čitavih 50 odsto.

Upravo će studenti Matematičkog fakulteta u Beogradu, na tribini „Profesija: matematičar“, koja se održava u Naučnom klubu Centra za promociju nauke, 30. maja, u 19 časova, ukazati na to zašto je matematika važna i, pre svega, vrlo zanimljiva profesija. Na tribini će govoriti:

  1. Prof. dr Zoran Marković, direktor Matematičkog instituta SANU
  2. Miloš Zlatković, Đorđe Relić, Dino Spasovski, Branka Sando, Bojana Vučković, studenti Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  3. Prof. dr Milena Stavrić, Tehnološki Univerzitet u Gracu

Studenti Matematičkog fakulteta će u kratkim izlaganjima govoriti o značaju računarstva, statistici i lepoti matematike.

Tribina „Profesija: matematičar“ je deo tribinskog programa manifestacije „Maj mesec matematike“, koju Centar za promociju nauke zajedno sa Matematičkim institutom organizuje po treći put.

Maj mesec matematike

24-31. maj 2014, 10-21 čas

Centralna matematička izložba u Robnoj kući Beograd, u Knez Mihailovoj ulici 5, u Beogradu, ponovo je za posetioce otvorena od subote, 24. maja, i trajaće sve do kraja meseca. Tokom naredne nedelje, pa sve do kraja manifestacije, 31. maja, održaće se sva planirana predavanja, tribine i filmski program. Radno vreme M3 izložbe je od 10 do 21 čas, svakog dana, osim ponedeljkom.

Istražite više o programu M3

 

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi