Два аутора часописа Елементи и један ЦПН дизајнер освојили признања на 11. бијеналном конкурсу Графичког колектива

 

Признање у категорији књиге и часописи на 11. конкурсу за најбољи графички дизајн у Србији у 2014. и 2015. години освојили су дизајнери Центра за промоцију науке – Александар Савић, технички уредник часописа и Милена Савић, дизајнерка и арт директорка Елемената.

Заједно са редакцијом и бројним домаћим, али и страним илустраторима окупљеним око часописа Елементи, као првог домаћег илустрованог научнопопуларног часописа, лауреати су осмислили и из броја у број одржавају специфичан визуални идентитет који афирмише снажан израз, оригиналне наративе и промишљен цртеж који аутентичним ауторским текстовима даје додатну вредност.

Признање је ауторима који су одговорни за визулени идентитет Елемената уручено у понедељак, 13. јуна, на отварању 11. бијенала графичких радова ГРИФОН. Ово престижно надметање у свету дизајна покренуо је 1996. године Графички колектив са штампаријом Квадра График.

На овогодишњем конкурсу који се организује сваке друге године учествовало је 80 аутора из Србије, Републике Српске и Црне Горе који су послали више од 200 радова. О наградама је одлучивао жири у саставу: др Станко Црнобња, Борис Миљковић, Ненад Трифуновић, Славица Драгосавац и Игор Оршолић.  

Главну награду ГРИФОН, жири је доделио ауторском тиму из Новог Сада, окупљеном око куће Петер Грегсон. Поред неколико награђених дизајнера у пар категорија, ГРИФОН представља и један број радова аутора који нису освојили награде. Наиме, селекциона комисија је изабрала 37 најбољих радова који су приказани на изложби у Графичком колективу, отвореној до 2. јула.  

Иначе, поред Александра и Милене Савић, међу овогодишњим добитницима се нашао још један сарадник Центра за промоцију науке – Слободан Јовановић Цоба, који је освојио специјално признање за допринос дизајнерској сцени. Искусан и угледан београдски дизајнер, Јовановић је осмислио и реализовао већи број кампања Центра, као и визуални идентитет многобројних ЦПН манифестација, издања и сајтова.

 

подели
повезано
Пет боја Елемената
У лавиринту нових Елемената