Dva autora časopisa Elementi i jedan CPN dizajner osvojili priznanja na 11. bijenalnom konkursu Grafičkog kolektiva

 

Priznanje u kategoriji knjige i časopisi na 11. konkursu za najbolji grafički dizajn u Srbiji u 2014. i 2015. godini osvojili su dizajneri Centra za promociju nauke – Aleksandar Savić, tehnički urednik časopisa i Milena Savić, dizajnerka i art direktorka Elemenata.

Zajedno sa redakcijom i brojnim domaćim, ali i stranim ilustratorima okupljenim oko časopisa Elementi, kao prvog domaćeg ilustrovanog naučnopopularnog časopisa, laureati su osmislili i iz broja u broj održavaju specifičan vizualni identitet koji afirmiše snažan izraz, originalne narative i promišljen crtež koji autentičnim autorskim tekstovima daje dodatnu vrednost.

Priznanje je autorima koji su odgovorni za vizuleni identitet Elemenata uručeno u ponedeljak, 13. juna, na otvaranju 11. bijenala grafičkih radova GRIFON. Ovo prestižno nadmetanje u svetu dizajna pokrenuo je 1996. godine Grafički kolektiv sa štamparijom Kvadra Grafik.

Na ovogodišnjem konkursu koji se organizuje svake druge godine učestvovalo je 80 autora iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore koji su poslali više od 200 radova. O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: dr Stanko Crnobnja, Boris Miljković, Nenad Trifunović, Slavica Dragosavac i Igor Oršolić.  

Glavnu nagradu GRIFON, žiri je dodelio autorskom timu iz Novog Sada, okupljenom oko kuće Peter Gregson. Pored nekoliko nagrađenih dizajnera u par kategorija, GRIFON predstavlja i jedan broj radova autora koji nisu osvojili nagrade. Naime, selekciona komisija je izabrala 37 najboljih radova koji su prikazani na izložbi u Grafičkom kolektivu, otvorenoj do 2. jula.  

Inače, pored Aleksandra i Milene Savić, među ovogodišnjim dobitnicima se našao još jedan saradnik Centra za promociju nauke – Slobodan Jovanović Coba, koji je osvojio specijalno priznanje za doprinos dizajnerskoj sceni. Iskusan i ugledan beogradski dizajner, Jovanović je osmislio i realizovao veći broj kampanja Centra, kao i vizualni identitet mnogobrojnih CPN manifestacija, izdanja i sajtova.

 

podeli
povezano
Pet boja Elemenata
U lavirintu novih Elemenata