Овогодишњи Čumić Book Fest, седми по реду, одржаће се на платоу испред Makart Store-а, у Чумићевом сокачету, од 8. до 13. јуна, а радно време биће од 10 до 20 сати сваког дана. Значајан и посебно занимљив део овог фестивала јесу промоције најновијих издања и трибине које ће се одржавати свакодневно, у периоду од 17 до 22 сата.

У петак, од 19 часова, публика ће имати прилику да чује нешто више о најновијем 24. броју Елемената, али и да о самом часопису разговара са ауторима текстова из овог научнопопуларног магазина који издаје ЦПН.

Нови Елементи доносе темат „Поуке пандемије ХИВ-а“, о једној од најразорнијих пандемија модерног доба која нас. Иако веома специфична, може нас научити много чему што је и те како примењиво и у одговору на данашњу пандемију Ковида-19.

Темат отвара чланак „Спора оштрица пробија штит“ имунолога др Срђе Јанковића, који је посегао за метафором из романа Френка Херберта „Дина“ како би читаоце увео у причу о овој заразној болести чија је патогенеза једна од најспоријих у целокупној историји медицине, а латентни период међу најдужим за које се зна. Наредни текст „На истој страни“, угледног њујоршког психијатра др Дамира Хуремовића, говори о самоћи, изолацији и одбачености људи оболелих од сиде и о трауматским искуствима кроз која су пролазили заједно са својим породицама и пријатељима. Темат затвара чланак „Нулти пацијент“, у којем се Иван Умељић осврће на неколико најважнијих епизода које су претходиле открићу из 1981. године, а за које се претпоставља да су утрле пут пандемији ХИВ-а, укључујући и ону најзагонетнију – прелазак вируса са шимпанзи на човека.

О феномену сујеверја пише научни сарадник Института за филозофију др Игор Живановић, док се изузетно значајним појмом – интелигенцијом – бавио психолог Дарко Стојиловић, који доводи у питање неприкосновеност IQ тестова. Астрофизичар и стипендиста италијанске владе у области космологије Дарко Доневски у колумни Орбитирање доноси још једну занимљиву причу о „урбаној поетици невидљивих градова и галаксија“, а стрип критичар и есејиста Никола Драгомировић пише о томе како аутори стрипова посматрају време као флуид и користе га по сопственом нахођењу. Ивана Николић доноси причу о паметним супругама и чињеници да већина софтвера попут Сири или Алексе имају женске гласове.

Ово су само неки од текстова из 24. броја Елемената, а о њима и осталим темама са присутнима у Чумићевом сокачету разговараће:

  • Иван Умељић, уредник часописа Елементи и руководилац Сектора за медије и издаваштво Центра за промоцију науке;
  • Дарко Стојиловић, аутор текстова у часопису Елементи, који је основне и мастер студије психологије завршио на Филозофском факултету у Београду;
  • Ђорђе Петровић, научни новинар у Центру за промоцију науке;
  • Богдан Ђорђевић, научни новинар у Центру за промоцију науке.

Часопис за промоцију науке Елементи у издању Центра за промоцију науке садржи ауторске, претходно необјављене чланке и оригиналне илустрације по којима је постао препознатљив. Теме којима се бави су друштвено ангажоване и актуелне, а илустрације упечатљиве и јединствене. Више о најновијем броју часописа можете прочитати на следећем линку, а ми вас позивамо да нам се у петак придружите на Čumić Book Fest -у у Београду.

подели