U Centru

Predstavljanje Elemenata na Čumić Book Fest-u

U petak, 11. juna, od 19 časova, na Čumić Book Fest-u biće predstavljen novi broj časopisa Elementi

Ovogodišnji Čumić Book Fest, sedmi po redu, održaće se na platou ispred Makart Store-a, u Čumićevom sokačetu, od 8. do 13. juna, a radno vreme biće od 10 do 20 sati svakog dana. Značajan i posebno zanimljiv deo ovog festivala jesu promocije najnovijih izdanja i tribine koje će se održavati svakodnevno, u periodu od 17 do 22 sata.

U petak, od 19 časova, publika će imati priliku da čuje nešto više o najnovijem 24. broju Elemenata, ali i da o samom časopisu razgovara sa autorima tekstova iz ovog naučnopopularnog magazina koji izdaje CPN.

Novi Elementi donose temat „Pouke pandemije HIV-a“, o jednoj od najrazornijih pandemija modernog doba koja nas. Iako veoma specifična, može nas naučiti mnogo čemu što je i te kako primenjivo i u odgovoru na današnju pandemiju Kovida-19.

Temat otvara članak „Spora oštrica probija štit“ imunologa dr Srđe Jankovića, koji je posegao za metaforom iz romana Frenka Herberta „Dina“ kako bi čitaoce uveo u priču o ovoj zaraznoj bolesti čija je patogeneza jedna od najsporijih u celokupnoj istoriji medicine, a latentni period među najdužim za koje se zna. Naredni tekst „Na istoj strani“, uglednog njujorškog psihijatra dr Damira Huremovića, govori o samoći, izolaciji i odbačenosti ljudi obolelih od side i o traumatskim iskustvima kroz koja su prolazili zajedno sa svojim porodicama i prijateljima. Temat zatvara članak „Nulti pacijent“, u kojem se Ivan Umeljić osvrće na nekoliko najvažnijih epizoda koje su prethodile otkriću iz 1981. godine, a za koje se pretpostavlja da su utrle put pandemiji HIV-a, uključujući i onu najzagonetniju – prelazak virusa sa šimpanzi na čoveka.

O fenomenu sujeverja piše naučni saradnik Instituta za filozofiju dr Igor Živanović, dok se izuzetno značajnim pojmom – inteligencijom – bavio psiholog Darko Stojilović, koji dovodi u pitanje neprikosnovenost IQ testova. Astrofizičar i stipendista italijanske vlade u oblasti kosmologije Darko Donevski u kolumni Orbitiranje donosi još jednu zanimljivu priču o „urbanoj poetici nevidljivih gradova i galaksija“, a strip kritičar i esejista Nikola Dragomirović piše o tome kako autori stripova posmatraju vreme kao fluid i koriste ga po sopstvenom nahođenju. Ivana Nikolić donosi priču o pametnim suprugama i činjenici da većina softvera poput Siri ili Alekse imaju ženske glasove.

Ovo su samo neki od tekstova iz 24. broja Elemenata, a o njima i ostalim temama sa prisutnima u Čumićevom sokačetu razgovaraće:

Ivan Umeljić, urednik časopisa Elementi i rukovodilac Sektora za medije i izdavaštvo Centra za promociju nauke;

Darko Stojilović, autor tekstova u časopisu Elementi, koji je osnovne i master studije psihologije završio na Filozofskom fakultetu u Beogradu;

Đorđe Petrović, naučni novinar u Centru za promociju nauke;

Bogdan Đorđević, naučni novinar u Centru za promociju nauke.

Časopis za promociju nauke Elementi u izdanju Centra za promociju nauke sadrži autorske, prethodno neobjavljene članke i originalne ilustracije po kojima je postao prepoznatljiv. Teme kojima se bavi su društveno angažovane i aktuelne, a ilustracije upečatljive i jedinstvene. Više o najnovijem broju časopisa možete pročitati na sledećem linku, a mi vas pozivamo da nam se u petak pridružite na Čumić Book Fest -u u Beogradu.

Elementi 24

Istražite druge tekstove:


Grb Republike Srbije
ecsite nsta eusea astc

CPN
Ulica kralja Petra 46
11000 Beograd
Republika Srbija
+381 11 24 00 260
centar@cpn.rs