Темат 34. издања часописа Елементи посвећен је спекулативној фармацији, односно чудесним лековима и психоактивним супстанцама из популарних дела научне фантастике (књижевност, филмови, серије, стрип). Аутори текстова у темату, Павле Зелић и др Срђа Јанковић, говориће о дубљем значењу ових фиктивних медикамената и могућности да они једног дана постану реалност. На промоцији ће бити речи и о 70. годишњици једног од најзначајнијих достигнућа у историји науке – открићу структуре ДНК – али и о томе како је романтизам утицао на развој теорије еволуције.

 

Време: субота, 28. октобар, у 15 часова

Место: штанд Центра за промоцију науке, Хала 2а

 

На промоцији Елемената говориће:

  • Павле Зелић, фармацеут, дипломата, есејиста, новинар, критичар, писац и филмски и стрип сценариста. Већ 14 година управља и доприноси иницијативама и пројектима у области лекова и медицинских средстава у Србији, Европи и свету као менаџер и експерт. Поред тога, објавио је три књиге прозе, две графичке новеле и има неколико филмова у продукцији, а и преко две деценије се бави активизмом у култури. За свој рад у области здравства и уметности награђиван је више пута у Србији и САД.
  • др Срђа Јанковић, запослен је у имунолошкој лабораторији Универзитетске дечје клинике у Тиршовој. Главна интересовања у научноистраживачком раду обухватају примарне и секундарне имунодефицијенције, малигна обољења дечје доби, функционална испитивања имунског система, али и научно-филозофска разматрања еволуције живота на Земљи. Од 2006. аутор и водитељ научне емисије „Соларис“ на програму Радио Београд 2. Активно учествује у популаризацији науке и промоцији научног погледа на свет кроз новинске чланке, ауторске текстове, предавања и разговоре, као и преводе одабраних научнопопуларних или критичко-аналитичких дела.
  • Миљан Васић, студент докторских студија на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Тренутно ради као истраживач на Институту за филозофију. Његово примарно поље истраживања је филозофија политике;
  • Иван Умељић, уредник Елемената и модератор.

 

Сви претплатници часописа уз најновији број Елемената добили су и карту за овогодишњи међународни сајам књига у Београду, тако да их овом приликом позивамо да нам се у суботу придруже на штанду ЦПН-а и поразговарају са ауторима њиховог омиљеног часописа.

подели