Temat 34. izdanja časopisa Elementi posvećen je spekulativnoj farmaciji, odnosno čudesnim lekovima i psihoaktivnim supstancama iz popularnih dela naučne fantastike (književnost, filmovi, serije, strip). Autori tekstova u tematu, Pavle Zelić i dr Srđa Janković, govoriće o dubljem značenju ovih fiktivnih medikamenata i mogućnosti da oni jednog dana postanu realnost. Na promociji će biti reči i o 70. godišnjici jednog od najznačajnijih dostignuća u istoriji nauke – otkriću strukture DNK – ali i o tome kako je romantizam uticao na razvoj teorije evolucije.

 

Vreme: subota, 28. oktobar, u 15 časova

Mesto: štand Centra za promociju nauke, Hala 2a

 

Na promociji Elemenata govoriće:

  • Pavle Zelić, farmaceut, diplomata, esejista, novinar, kritičar, pisac i filmski i strip scenarista. Već 14 godina upravlja i doprinosi inicijativama i projektima u oblasti lekova i medicinskih sredstava u Srbiji, Evropi i svetu kao menadžer i ekspert. Pored toga, objavio je tri knjige proze, dve grafičke novele i ima nekoliko filmova u produkciji, a i preko dve decenije se bavi aktivizmom u kulturi. Za svoj rad u oblasti zdravstva i umetnosti nagrađivan je više puta u Srbiji i SAD.
  • dr Srđa Janković, zaposlen je u imunološkoj laboratoriji Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj. Glavna interesovanja u naučnoistraživačkom radu obuhvataju primarne i sekundarne imunodeficijencije, maligna oboljenja dečje dobi, funkcionalna ispitivanja imunskog sistema, ali i naučno-filozofska razmatranja evolucije života na Zemlji. Od 2006. autor i voditelj naučne emisije „Solaris“ na programu Radio Beograd 2. Aktivno učestvuje u popularizaciji nauke i promociji naučnog pogleda na svet kroz novinske članke, autorske tekstove, predavanja i razgovore, kao i prevode odabranih naučnopopularnih ili kritičko-analitičkih dela.
  • Miljan Vasić, student doktorskih studija na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Trenutno radi kao istraživač na Institutu za filozofiju. Njegovo primarno polje istraživanja je filozofija politike;
  • Ivan Umeljić, urednik Elemenata i moderator.

 

Svi pretplatnici časopisa uz najnoviji broj Elemenata dobili su i kartu za ovogodišnji međunarodni sajam knjiga u Beogradu, tako da ih ovom prilikom pozivamo da nam se u subotu pridruže na štandu CPN-a i porazgovaraju sa autorima njihovog omiljenog časopisa.

podeli