ЦПН отвара конкурс за уметнике и оне склоне експериментима у области нових медија; пријаве се могу послати до 10. јануара 2016.

Након успешног првог циклуса конкурса „Европске мреже дигиталне уметности и науке“, отварамо нови позив за уметнике активне на пољу дигиталне уметности, студенте уметничких факултета и све оне склоне изазовима и експериментима у раду с новим медијима. Учешће у овом пројекту је изузетна и узбудљива прилика да истражите нове уметничке форме уз помоћ науке, а под врхунским научним менторством. Овај пројекат ће вам уједно пружити могућност да постанете део мреже европских уметника који, независно од самог пројекта, стварају у овој области, а конкурс је отворен до 10. јануара 2016. године.

ПРОЈЕКАТ И ПАРТНЕРИ

„Европска мрежа дигиталне уметности и науке“ (European Digital Art and Science Network) финансира се кроз програм Европске комисије Креативна Европа. Координатор пројекта је Арс електроника из Линца (Ars Electronica), а поред Центра за промоцију науке из Београда, партнери су и Сајенс гелери из Даблина (Science Gallery), ГВ арт из Лондона (GB Art), Лаборал из Хихона (LABoral), Етопија из Сарагосе (Etopia), галерија Капелица из Љубљане и ДИГ галерија из Кошица.

Пројекат укључује два круга позива за Јужну европску опсерваторију (ESO) и ЦЕРН, а уметници се за учешће у даљим фазама пројекта пријављују путем регистрације на сајту. Првонаграђени аутор добија једномесечну резиденцију и менторски рад с научницима у Опсерваторији која се налази у Атакама пустињи на планинским венцима Анда у Чилеу, у Јужној Америци, и представља једaн од најзначајнијих астрономских центара на свету. Овај пројекат потом ће бити реализован у оквиру FutureLab-а Арс електронике, пре него што се премијерно прикаже на Арс електроника фестивалу у Линцу, почетком септембра 2016.

Победница првог циклуса конкурса „Европске мреже дигиталне уметности и науке“ је Марија Игнасија Едвардс из Чилеа. Погледајте и шта вас очекује у Чилеу и сам процес рада на реализацији победничке идеје под називом Encuentros.

КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ?

Пројекат нуди јединствени спој савремених научних открића и актуелних пракси у домену дигиталне уметности – интерактивна уметност, дигитална музика и звук, дигитални дизајн, дигиталне архитектонске инсталације, компјутерске анимације, филм, фотографија и визуелни ефекти, дигиталне заједнице и друштвене мреже, хибридна уметност, перформанси и кореографије.

НАЦИОНАЛНА СЕЛЕКЦИЈА

Апликације осталих регистрованих уметника из сваке земље улазе у избор за реализацију на националном, односно партнерском нивоу. Истовремено, након представљања два победничка рада и након што сваки од партнера одабере пројекте које ће самостално реализовати, прави се распоред путујућег програма и гостовања уметника и пројеката других партнера.

Двоје одабраних на националном нивоу за претходну годину су Александра Јованић и Богдан Стефановић, који ће своје радове, заједно са четири рада интернационалних уметника, предстaвити на изложби у Галерији Културног центра Београда, у априлу 2016.

ПОЗИВ ЗА УМЕТНИКЕ

(отворен до 10. јануара 2016)

Позив је отворен за уметнике из читаве Европе који могу бити и резиденти држава са других континената. Како је Србија иницијални партнер пројекта, наши уметници имају привилегију сигурне реализације два пројекта на националном нивоу. Реализација пројекта на националном нивоу укључује ауторску накнаду за аутора у износу од 1000 евра и трошкове продукције рада (2000 евра по раду).

РЕГИСТРАЦИЈА

Уметници ће, такође, имати директну сарадњу са ментором, научником који ће бити ангажован током реализације радова. Услов за учешће у пројекту је регистрација у бази Арс електронике, уз предају следећих материјала:

– видео-запис уметника на коме ће представити себе, свој рад, инспирацију за учешће на пројекту и циљ резиденције у Опсерваторији (до 5 минута);
– нацрт могућег концепта/идеје коју би уметник желео да оствари кроз резиденцију у Јужној опсерваторији и реализацију у лабораторији Арс електронике;
– нацрт плана продукције са трошковима и роковима;
– портфолио одабраних радова за које уметник сматра да најбоље репрезентују његов досадашњи рад;
– биографију и контакт податке.

Процес регистрације уметника одвија се директно преко пројектне странице на сајту Арс електронике, на овој адреси.

КОНТАКТИ

На националном нивоу, контакт особа пројекта је:

Ивана Смоловић
Координаторка пројекта
ismolovic@cpn.rs

За све информације у вези са процедуром аплицирања и елементима пројекта за које је одговоран координатор, Арс електроника, контакт је:

Тина Рајнтхалер (Tina Reinthaler)
Координаторка пројекта
artandscience@aec.at

 

 

подели
повезано
Одакле долазе гравитациони таласи?
Личне звездане мапе