CPN otvara konkurs za umetnike i one sklone eksperimentima u oblasti novih medija; prijave se mogu poslati do 10. januara 2016.

Nakon uspešnog prvog ciklusa konkursa „Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke“, otvaramo novi poziv za umetnike aktivne na polju digitalne umetnosti, studente umetničkih fakulteta i sve one sklone izazovima i eksperimentima u radu s novim medijima. Učešće u ovom projektu je izuzetna i uzbudljiva prilika da istražite nove umetničke forme uz pomoć nauke, a pod vrhunskim naučnim mentorstvom. Ovaj projekat će vam ujedno pružiti mogućnost da postanete deo mreže evropskih umetnika koji, nezavisno od samog projekta, stvaraju u ovoj oblasti, a konkurs je otvoren do 10. januara 2016. godine.

PROJEKAT I PARTNERI

„Evropska mreža digitalne umetnosti i nauke“ (European Digital Art and Science Network) finansira se kroz program Evropske komisije Kreativna Evropa. Koordinator projekta je Ars elektronika iz Linca (Ars Electronica), a pored Centra za promociju nauke iz Beograda, partneri su i Sajens geleri iz Dablina (Science Gallery), GV art iz Londona (GB Art), Laboral iz Hihona (LABoral), Etopija iz Saragose (Etopia), galerija Kapelica iz Ljubljane i DIG galerija iz Košica.

Projekat uključuje dva kruga poziva za Južnu evropsku opservatoriju (ESO) i CERN, a umetnici se za učešće u daljim fazama projekta prijavljuju putem registracije na sajtu. Prvonagrađeni autor dobija jednomesečnu rezidenciju i mentorski rad s naučnicima u Opservatoriji koja se nalazi u Atakama pustinji na planinskim vencima Anda u Čileu, u Južnoj Americi, i predstavlja jedan od najznačajnijih astronomskih centara na svetu. Ovaj projekat potom će biti realizovan u okviru FutureLab-a Ars elektronike, pre nego što se premijerno prikaže na Ars elektronika festivalu u Lincu, početkom septembra 2016.

Pobednica prvog ciklusa konkursa „Evropske mreže digitalne umetnosti i nauke“ je Marija Ignasija Edvards iz Čilea. Pogledajte i šta vas očekuje u Čileu i sam proces rada na realizaciji pobedničke ideje pod nazivom Encuentros.

KO MOŽE DA SE PRIJAVI?

Projekat nudi jedinstveni spoj savremenih naučnih otkrića i aktuelnih praksi u domenu digitalne umetnosti – interaktivna umetnost, digitalna muzika i zvuk, digitalni dizajn, digitalne arhitektonske instalacije, kompjuterske animacije, film, fotografija i vizuelni efekti, digitalne zajednice i društvene mreže, hibridna umetnost, performansi i koreografije.

NACIONALNA SELEKCIJA

Aplikacije ostalih registrovanih umetnika iz svake zemlje ulaze u izbor za realizaciju na nacionalnom, odnosno partnerskom nivou. Istovremeno, nakon predstavljanja dva pobednička rada i nakon što svaki od partnera odabere projekte koje će samostalno realizovati, pravi se raspored putujućeg programa i gostovanja umetnika i projekata drugih partnera.

Dvoje odabranih na nacionalnom nivou za prethodnu godinu su Aleksandra Jovanić i Bogdan Stefanović, koji će svoje radove, zajedno sa četiri rada internacionalnih umetnika, predstaviti na izložbi u Galeriji Kulturnog centra Beograda, u aprilu 2016.

POZIV ZA UMETNIKE

(otvoren do 10. januara 2016)

Poziv je otvoren za umetnike iz čitave Evrope koji mogu biti i rezidenti država sa drugih kontinenata. Kako je Srbija inicijalni partner projekta, naši umetnici imaju privilegiju sigurne realizacije dva projekta na nacionalnom nivou. Realizacija projekta na nacionalnom nivou uključuje autorsku naknadu za autora u iznosu od 1000 evra i troškove produkcije rada (2000 evra po radu).

REGISTRACIJA

Umetnici će, takođe, imati direktnu saradnju sa mentorom, naučnikom koji će biti angažovan tokom realizacije radova. Uslov za učešće u projektu je registracija u bazi Ars elektronike, uz predaju sledećih materijala:

– video-zapis umetnika na kome će predstaviti sebe, svoj rad, inspiraciju za učešće na projektu i cilj rezidencije u Opservatoriji (do 5 minuta);
– nacrt mogućeg koncepta/ideje koju bi umetnik želeo da ostvari kroz rezidenciju u Južnoj opservatoriji i realizaciju u laboratoriji Ars elektronike;
– nacrt plana produkcije sa troškovima i rokovima;
– portfolio odabranih radova za koje umetnik smatra da najbolje reprezentuju njegov dosadašnji rad;
– biografiju i kontakt podatke.

Proces registracije umetnika odvija se direktno preko projektne stranice na sajtu Ars elektronike, na ovoj adresi.

KONTAKTI

Na nacionalnom nivou, kontakt osoba projekta je:

Ivana Smolović
Koordinatorka projekta
ismolovic@cpn.rs

Za sve informacije u vezi sa procedurom apliciranja i elementima projekta za koje je odgovoran koordinator, Ars elektronika, kontakt je:

Tina Rajnthaler (Tina Reinthaler)
Koordinatorka projekta
artandscience@aec.at

 

 

podeli
povezano
Odakle dolaze gravitacioni talasi?
Lične zvezdane mape