Амерички научнопопуларни часопис, стар 142 године, сада излази и на српском језику, допунивши листу домаћих научнопопуларних медија

Текст: Љиљана Илић

Месечно издање часописа Popular Science појавило се на српском језику, употпунивши листу  домаћих медија који публици приближавају научнопопуларне теме.

Ослањајући се на богату традицију часописа који у Америци излази преко сто година, Popular Science се обраћа свим радозналима који се питају о томе како ће се развијати електроника, техника, медицина и екологија, онима који се диве људској домишљатости и интересује их практична примена принципа природних наука у животу.

Први број часописа Popular Science изашао је у мају 1842. године. Када је Едвард Ливингстон Јуманс покренуо часопис, мало ко је могао да претпостави да ће он, 140 година касније, бити преведен на 30 језика, продаван у 45 земаља и читан у милионима примерака.

Током година, издавачи су се мењали, а са њима и магазин. У међувремену, причама о науци и технологији, прилагођеним просечном читаоцу знатижељног ума, Popular Science је освојио бројне награде, а  занимљив је и податак да је то први часопис који нуди могућност претплате за таблет рачунаре.

Како објашњавају уредници, Popular Science баца посебно светло на науку и њену примену у технологији, приближава је читаоцима жељним нових знања и даје науци опипљиво, „људско“ лице, с чијом причом свако од нас може лако да се поистовети.

Због тога је мисија Popular Science двојака. Она, како истичу у овом часопису, позитивно утиче на развој научне културе, док са друге стране, научницима приближава „ненаучну публику“.

Посебан квалитет је што ће Popular Science на српском посветити значајан део садржаја домаћим темама, а део научнопопуларних текстова ће припремати домаћи аутори.

Центар за промоцију науке подржава пројекте који, попут овог, омогућују веће присуство науке у медијима.

Центар је на овом плану већ остварио изузетно успешну сарадњу са готово свим националним и локалним емитерима, часописима и новинским агенцијама. У духу те раширене праксе, Центар за промоцију науке и часопис Popular Science су већ након првог броја успоставили сарадњу.

Тиме се отвара нови простор за приближавање научних тема широј публици, док са друге стране, један од извора који ће домаћи Popular Science користити јесте и интернет портал Eлементаријум

подели
повезано
Научна телевизиjа