Američki naučnopopularni časopis, star 142 godine, sada izlazi i na srpskom jeziku, dopunivši listu domaćih naučnopopularnih medija

Tekst: Ljiljana Ilić

Mesečno izdanje časopisa Popular Science pojavilo se na srpskom jeziku, upotpunivši listu  domaćih medija koji publici približavaju naučnopopularne teme.

Oslanjajući se na bogatu tradiciju časopisa koji u Americi izlazi preko sto godina, Popular Science se obraća svim radoznalima koji se pitaju o tome kako će se razvijati elektronika, tehnika, medicina i ekologija, onima koji se dive ljudskoj domišljatosti i interesuje ih praktična primena principa prirodnih nauka u životu.

Prvi broj časopisa Popular Science izašao je u maju 1842. godine. Kada je Edvard Livingston Jumans pokrenuo časopis, malo ko je mogao da pretpostavi da će on, 140 godina kasnije, biti preveden na 30 jezika, prodavan u 45 zemalja i čitan u milionima primeraka.

Tokom godina, izdavači su se menjali, a sa njima i magazin. U međuvremenu, pričama o nauci i tehnologiji, prilagođenim prosečnom čitaocu znatiželjnog uma, Popular Science je osvojio brojne nagrade, a  zanimljiv je i podatak da je to prvi časopis koji nudi mogućnost pretplate za tablet računare.

Kako objašnjavaju urednici, Popular Science baca posebno svetlo na nauku i njenu primenu u tehnologiji, približava je čitaocima željnim novih znanja i daje nauci opipljivo, „ljudsko“ lice, s čijom pričom svako od nas može lako da se poistoveti.

Zbog toga je misija Popular Science dvojaka. Ona, kako ističu u ovom časopisu, pozitivno utiče na razvoj naučne kulture, dok sa druge strane, naučnicima približava „nenaučnu publiku“.

Poseban kvalitet je što će Popular Science na srpskom posvetiti značajan deo sadržaja domaćim temama, a deo naučnopopularnih tekstova će pripremati domaći autori.

Centar za promociju nauke podržava projekte koji, poput ovog, omogućuju veće prisustvo nauke u medijima.

Centar je na ovom planu već ostvario izuzetno uspešnu saradnju sa gotovo svim nacionalnim i lokalnim emiterima, časopisima i novinskim agencijama. U duhu te raširene prakse, Centar za promociju nauke i časopis Popular Science su već nakon prvog broja uspostavili saradnju.

Time se otvara novi prostor za približavanje naučnih tema široj publici, dok sa druge strane, jedan od izvora koji će domaći Popular Science koristiti jeste i internet portal Elementarijum

podeli
povezano
Naučna televizija