”Преузимам пуну одговорност за неуспех конкурса” рекао је министар Срђан Вербић након што је одлуком Владе поништен конкурс за научне пројекте 

Текст: Н. Здравковић, С. Бубњевић

Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја за научне пројекте поништен је већином гласова на ванредној седници Владе Републике Србије, која је одржана 6. маја у 8 часова ујутру. Тиме је окончана вишенедељна полемика о судбини конкурса који је расписан за пројектни циклус од 2016. до 2020. године.

”Преузимам пуну одговорност за неуспех конкурса” рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић на конференцији за новинаре која је одржана истог дана у 11 сати у Прес сали Владе Републике Србије. “Мој тим је две године радио нешто што је данас поништено и ја ћу премијеру понудити оставку”, навео је министар, додајући да је у техничком мандату Владe оставка бесмислена, осим као морални чин.

“Научници не треба да страхују за своје приходе”, истакао је мнистар Вербић објашњавајући да одлука о поништењу постојећег конкурса значи да се претходни пројекти још једном продужавају.

Главни разлог за укидање конкурса је непостојање Националног савте за науку коме ће, кад буде формиран, први задатак бити расписивање новог конкурса. Министар је навео да ће се то десити одмах по формирању нове Владе, а да ће Министарство у међувремену припремити документацију за Национални савет. “Ми немамо Национални савет за науку јер он није могао бити конституисан у кратком року између доношења новог Закона и расписивања превремених избора”, објаснио је Вербић.

Конкурс за нови пројектни циклус расписан је 13. априла и требало је да буде затворен 12. маја. Као ретко који конкурс, изазвао је незадовољство широм научне заједнице, покренуте су петиције и широка јавна дискусија. Министарство науке, просвете и технолошког развоја је у међувремену добило око 800 пројектних пријава.

Министар је на конференцији објаснио како се показало немогућим очувати плате свих запослених у науци у Србији и истовремено повећати квалитет научних истраживања. ”Ко год буде радио следећи конкурс, мораће то да ради са већим буџетом”, рекао је министар, позивајући се на чињеницу да у односу на конкурс из 2011, сада има око 7000 нових истраживача, док је буџет за науку остао исти. Једно могуће решење о којем се, како је рекао министар, расправљало на ванредној седници Владе је увећање средстава за науку кроз укључивање других релевантних министарстава. 

Поводом ове дискусије, Центар за промоцију науке је дан раније, 5. маја, у Установи културе Пароброд у Београду организовао Отворену ЦПН трибину ”Шта се десило са науком у Србији?”. На трибини која је трајала дуже од два сата, учесвовао је и министар Вербић и отворено разговарао са представницима научне заједнице . У сали која се показала премала за све заинтересоване, било је присутно више од 100 научника и медија, док је живи пренос овог догађаја пратило више од 350 гледалаца.

Погледајте снимак Отворене ЦПН трибине
Истражите више о расписивању конкурса за науку
Истражите више о поништавању конкурса

подели