”Preuzimam punu odgovornost za neuspeh konkursa” rekao je ministar Srđan Verbić nakon što je odlukom Vlade poništen konkurs za naučne projekte 

Tekst: N. Zdravković, S. Bubnjević

Konkurs Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za naučne projekte poništen je većinom glasova na vanrednoj sednici Vlade Republike Srbije, koja je održana 6. maja u 8 časova ujutru. Time je okončana višenedeljna polemika o sudbini konkursa koji je raspisan za projektni ciklus od 2016. do 2020. godine.

”Preuzimam punu odgovornost za neuspeh konkursa” rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić na konferenciji za novinare koja je održana istog dana u 11 sati u Pres sali Vlade Republike Srbije. “Moj tim je dve godine radio nešto što je danas poništeno i ja ću premijeru ponuditi ostavku”, naveo je ministar, dodajući da je u tehničkom mandatu Vlade ostavka besmislena, osim kao moralni čin.

“Naučnici ne treba da strahuju za svoje prihode”, istakao je mnistar Verbić objašnjavajući da odluka o poništenju postojećeg konkursa znači da se prethodni projekti još jednom produžavaju.

Glavni razlog za ukidanje konkursa je nepostojanje Nacionalnog savte za nauku kome će, kad bude formiran, prvi zadatak biti raspisivanje novog konkursa. Ministar je naveo da će se to desiti odmah po formiranju nove Vlade, a da će Ministarstvo u međuvremenu pripremiti dokumentaciju za Nacionalni savet. “Mi nemamo Nacionalni savet za nauku jer on nije mogao biti konstituisan u kratkom roku između donošenja novog Zakona i raspisivanja prevremenih izbora”, objasnio je Verbić.

Konkurs za novi projektni ciklus raspisan je 13. aprila i trebalo je da bude zatvoren 12. maja. Kao retko koji konkurs, izazvao je nezadovoljstvo širom naučne zajednice, pokrenute su peticije i široka javna diskusija. Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja je u međuvremenu dobilo oko 800 projektnih prijava.

Ministar je na konferenciji objasnio kako se pokazalo nemogućim očuvati plate svih zaposlenih u nauci u Srbiji i istovremeno povećati kvalitet naučnih istraživanja. ”Ko god bude radio sledeći konkurs, moraće to da radi sa većim budžetom”, rekao je ministar, pozivajući se na činjenicu da u odnosu na konkurs iz 2011, sada ima oko 7000 novih istraživača, dok je budžet za nauku ostao isti. Jedno moguće rešenje o kojem se, kako je rekao ministar, raspravljalo na vanrednoj sednici Vlade je uvećanje sredstava za nauku kroz uključivanje drugih relevantnih ministarstava. 

Povodom ove diskusije, Centar za promociju nauke je dan ranije, 5. maja, u Ustanovi kulture Parobrod u Beogradu organizovao Otvorenu CPN tribinu ”Šta se desilo sa naukom u Srbiji?”. Na tribini koja je trajala duže od dva sata, učesvovao je i ministar Verbić i otvoreno razgovarao sa predstavnicima naučne zajednice . U sali koja se pokazala premala za sve zainteresovane, bilo je prisutno više od 100 naučnika i medija, dok je živi prenos ovog događaja pratilo više od 350 gledalaca.

Pogledajte snimak Otvorene CPN tribine
Istražite više o raspisivanju konkursa za nauku
Istražite više o poništavanju konkursa

podeli