2-4. децембар У Београду је више од 21.000 посетилаца посетило још један, пети по реду – Фестивал науке!

Пише: Марија Видић

У Београду је одржан још један, пети по реду Фестивал науке, већи и забавнији, овога пута под слоганом „Падам на памет“. Ове године он је трајао од петка 2. децембра до недеље 4. децембра и то на четири локације: у Робној кући „Клуз“, у згради Студентског културног центра (СКЦ), у Театру „Бојан Ступица“ и у Галерији Народне банке Србије. Како су саопштили организатори, Фестивал је посетило више од 21.000 посетилаца.

Уз традиционално велики број научника и научних организација и читаву екипу популаризатора науке, на Фестивалу науке учествује и велики број гостију из иностранства. Фокус овогодишњег програма померен је са излагања на перформанс и интеракцију са посетиоцима.

Центар за промоцију науке, који је потпомогао одржавање Фестивала, и сам ће имати свој штанд у простору Робне куће „Клуз“. Шта ће ЦПН овом приликом показати и чему ће научити посетиоце, нека за сада остане изненађење, али сасвим је сигурно да ће их оставити без даха и – забавити.

Фестивал је за ових пет година по величини и програмској понуди озбиљно превазишао све сличне манифестације у региону. Почео је као знатно скромнији, дводневни догађај, који је те прве године одржавања, 2007, у згради Геозавода, на изненађење свих успео да окупи чак 8000 људи. Ово је био јасан знак организаторима Фестивала, УПГ Ноћ музеја, као и читавој јавности, да је интересовање за науку у Србији много веће него што се претпостављало.   

Други фестивал, одржан у Музеју „25. мај“, био је много већи и амбициознији, окупио је велики број важних људи (сто четрдесет научника и истраживача из осамнаест научних институција и три страна предавача) и понудио шашав и паметан програм. Током три дана, у Музеј „25. мај“ дошло је чак 15.000 посетилаца из свих крајева Србије.

Као што се могло претпоставити, 2009. године Фестивал науке још је порастао: 17.000 посетилаца, од тога 4500 ученика из чак 135 школа и малишани из пет београдских обданишта, као и 200 научника и истраживача који су, упркос свињском грипу и хладноћи, дошли у зграде „Клуза“ и СКЦ-а и представили занимљив програм из 28 научних области. Прошле године, Фестивал се проширио на нове локације, које ће и овог децембра бити актуелне: поменути „Клуз“ и Студентски културни центар, као и Галерија Народне банке Србије. Те 2010. посетило га је чак 19.000 људи, а учествовало је рекордних 300 научника из 38 установа, као и бројни гости из иностранства.

Научне институције у Србији, којима је фестивалски дух донедавно био сасвим стран, и саме су почеле да подржавају и афирмишу популаризацију науке у својим редовима. Константан пораст интересовања посетилаца за овај догађај и оно што нуди – предавања, радионице, изложбе, експерименте – охрабрујући су знак да и грађанима Србије, а пре свега деци и младима, наука није баук. Популаризација науке, на којој раде Фестивал науке и бројне друге организације, као и Центар за промоцију науке, даје врло опипљиве и оптимистичне резултате.

Центар за промоцију науке отвара више актуелних тема на Фестивалу науке.

Истражите више цео темат:

У центру фестивала

подели
повезано
Творац Сретењског устава
Астероид Дејвид Боуви