2-4. decembar U Beogradu je više od 21.000 posetilaca posetilo još jedan, peti po redu – Festival nauke!

Piše: Marija Vidić

U Beogradu je održan još jedan, peti po redu Festival nauke, veći i zabavniji, ovoga puta pod sloganom „Padam na pamet“. Ove godine on je trajao od petka 2. decembra do nedelje 4. decembra i to na četiri lokacije: u Robnoj kući „Kluz“, u zgradi Studentskog kulturnog centra (SKC), u Teatru „Bojan Stupica“ i u Galeriji Narodne banke Srbije. Kako su saopštili organizatori, Festival je posetilo više od 21.000 posetilaca.

Uz tradicionalno veliki broj naučnika i naučnih organizacija i čitavu ekipu popularizatora nauke, na Festivalu nauke učestvuje i veliki broj gostiju iz inostranstva. Fokus ovogodišnjeg programa pomeren je sa izlaganja na performans i interakciju sa posetiocima.

Centar za promociju nauke, koji je potpomogao održavanje Festivala, i sam će imati svoj štand u prostoru Robne kuće „Kluz“. Šta će CPN ovom prilikom pokazati i čemu će naučiti posetioce, neka za sada ostane iznenađenje, ali sasvim je sigurno da će ih ostaviti bez daha i – zabaviti.

Festival je za ovih pet godina po veličini i programskoj ponudi ozbiljno prevazišao sve slične manifestacije u regionu. Počeo je kao znatno skromniji, dvodnevni događaj, koji je te prve godine održavanja, 2007, u zgradi Geozavoda, na iznenađenje svih uspeo da okupi čak 8000 ljudi. Ovo je bio jasan znak organizatorima Festivala, UPG Noć muzeja, kao i čitavoj javnosti, da je interesovanje za nauku u Srbiji mnogo veće nego što se pretpostavljalo.   

Drugi festival, održan u Muzeju „25. maj“, bio je mnogo veći i ambiciozniji, okupio je veliki broj važnih ljudi (sto četrdeset naučnika i istraživača iz osamnaest naučnih institucija i tri strana predavača) i ponudio šašav i pametan program. Tokom tri dana, u Muzej „25. maj“ došlo je čak 15.000 posetilaca iz svih krajeva Srbije.

Kao što se moglo pretpostaviti, 2009. godine Festival nauke još je porastao: 17.000 posetilaca, od toga 4500 učenika iz čak 135 škola i mališani iz pet beogradskih obdaništa, kao i 200 naučnika i istraživača koji su, uprkos svinjskom gripu i hladnoći, došli u zgrade „Kluza“ i SKC-a i predstavili zanimljiv program iz 28 naučnih oblasti. Prošle godine, Festival se proširio na nove lokacije, koje će i ovog decembra biti aktuelne: pomenuti „Kluz“ i Studentski kulturni centar, kao i Galerija Narodne banke Srbije. Te 2010. posetilo ga je čak 19.000 ljudi, a učestvovalo je rekordnih 300 naučnika iz 38 ustanova, kao i brojni gosti iz inostranstva.

Naučne institucije u Srbiji, kojima je festivalski duh donedavno bio sasvim stran, i same su počele da podržavaju i afirmišu popularizaciju nauke u svojim redovima. Konstantan porast interesovanja posetilaca za ovaj događaj i ono što nudi – predavanja, radionice, izložbe, eksperimente – ohrabrujući su znak da i građanima Srbije, a pre svega deci i mladima, nauka nije bauk. Popularizacija nauke, na kojoj rade Festival nauke i brojne druge organizacije, kao i Centar za promociju nauke, daje vrlo opipljive i optimistične rezultate.

Centar za promociju nauke otvara više aktuelnih tema na Festivalu nauke.

Istražite više ceo temat:

U centru festivala

podeli
povezano
Tvorac Sretenjskog ustava
Asteroid Dejvid Bouvi