Након што је, у КС Свилара у Новом Саду, почетком овог месеца отворена изложба посвећена чет-ботовима и технологији обраде природних језика, сви заинтересовани ће у четвртак имати прилику да на истом месту дођу на панел током којег ће се разговарати о овим темама. Панел заједнички организују Центар за промоцију науке и КС Свилара.

 

Место: Културна станица Свилара, Ђорђа Рајковића 6б, Нови Сад

Време: четвртак, 22. фебруар, у 18 часова

 

Више од годину дана у жижи интересовања је ChatGPT, један од најнапреднијих чет-ботова. Чет-ботови напредну технологију обраде природних језика користе као „гориво“, а како би били у стању да разговарају са нама, потребно је да савладају наш језик и начин комуникације. Међутим, употреба чет-ботова отвара бројна питања, а одговоре на нека од њих моћи ћете да сазнате управо на овом панелу.

Како функционише обрада природних језика и зашто је она релевантна за разумевање наших језичких способности? На којим скуповима података се језички модели обучавају и да ли треба тежити квантитету или квалитету? Шта је етички одговорно развијање великих језичких модела? Шта је YugoGPT и који су чет-ботови специјализовани за српски језик? Шта кажу постојећи правни оквири и уредбе о чет-ботовима у Европи, САД и Србији? Имамо ли дужност да правимо боље и веће базе података путем којих би се радило на дигиталном чувању културног наслеђа? Шта радити са ауторским правима у том случају?

 

Учесници:

др Ђорђе Кривокапић, Факултет организационих наука Универзитета у Београду

др Драгиша Мишковић, Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију Србије

др Вања Суботић, Институт за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Београду

Тамара Завишић, IW Connect, независна истраживачица у области вештачке интелигенције

 

Модератор:

Иван Умељић, Центар за промоцију науке

подели