Nakon što je, u KS Svilara u Novom Sadu, početkom ovog meseca otvorena izložba posvećena čet-botovima i tehnologiji obrade prirodnih jezika, svi zainteresovani će u četvrtak imati priliku da na istom mestu dođu na panel tokom kojeg će se razgovarati o ovim temama. Panel zajednički organizuju Centar za promociju nauke i KS Svilara.

 

Mesto: Kulturna stanica Svilara, Đorđa Rajkovića 6b, Novi Sad

Vreme: četvrtak, 22. februar, u 18 časova

 

Više od godinu dana u žiži interesovanja je ChatGPT, jedan od najnaprednijih čet-botova. Čet-botovi naprednu tehnologiju obrade prirodnih jezika koriste kao „gorivo“, a kako bi bili u stanju da razgovaraju sa nama, potrebno je da savladaju naš jezik i način komunikacije. Međutim, upotreba čet-botova otvara brojna pitanja, a odgovore na neka od njih moći ćete da saznate upravo na ovom panelu.

Kako funkcioniše obrada prirodnih jezika i zašto je ona relevantna za razumevanje naših jezičkih sposobnosti? Na kojim skupovima podataka se jezički modeli obučavaju i da li treba težiti kvantitetu ili kvalitetu? Šta je etički odgovorno razvijanje velikih jezičkih modela? Šta je YugoGPT i koji su čet-botovi specijalizovani za srpski jezik? Šta kažu postojeći pravni okviri i uredbe o čet-botovima u Evropi, SAD i Srbiji? Imamo li dužnost da pravimo bolje i veće baze podataka putem kojih bi se radilo na digitalnom čuvanju kulturnog nasleđa? Šta raditi sa autorskim pravima u tom slučaju?

 

Učesnici:

dr Đorđe Krivokapić, Fakultet organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu

dr Dragiša Mišković, Istraživačko-razvojni institut za veštačku inteligenciju Srbije

dr Vanja Subotić, Institut za filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Tamara Zavišić, IW Connect, nezavisna istraživačica u oblasti veštačke inteligencije

 

Moderator:

Ivan Umeljić, Centar za promociju nauke

podeli