Овај позив је био намењен уметницима који користе потенцијал климатских података, истраживања и сервиса који повећавају отпорнoст на климатске промене. Центар је кроз отворени позив понудио једну шестомесечну резиденцију, између јануара и јуна 2024, која укључује менторску подршку, уметничко истраживање и развој дигиталног уметничког дела. Жири, коме председава ЦПН, одабрао је импресиван пројекат М1Л3НɅ – интерактивну инсталацију, генератор поетског текста, чији се дискурс врти око климе.

Фото: Владимир Јанић

 Упознајте нашу победницу

Креаторка победничког пројекта, уметница Ана Пинтер из организације „Три гроша“, има искуства у извођачкој уметности, а фокусира се на доживљај гледалаца. Њен рад укључује партиципативне и ангажоване формате који интегришу дигиталну технологију са перформативним елементима, стварајући тако интерактивно искуство. Инсталација М1Л3НɅ води посетиоце кроз савремене популарне радње прорицања судбине, попут астрологије и читања тарота. Радозналост многих да сазнају будућност долази из осећаја опште несигурности и увек је обележена осећајем наде. Пророчки дух инсталације се овде односи на климатски наратив. Генератор ће комбиновати базе података поетских фраза створених након пророчких дискурса са скуповима климатских података. М1Л3НɅ је сведочанство трансформативног потенцијала заједничких напора у истраживању и преношењу сложености климатских изазова.

 Рад се састоји из два дела као и код читања тарота, приче из прошлости и приче будућности. Први процес предвиђања се покреће када посетиоци унесу датум од значаја (тј. рођендан) и М1Л3НɅ им пружа кратку историју глобалне климе од уноса датума. Мост до другог дела, будућности, представљен је кроз лично питање постављено посетиоцу које одређује одговор, будућу климатску прогнозу. Последњи тренутак сусрета посетиоца и М1Л3НɅ осмишљен је као чин давања поклона посетиоцу у виду „срећне карте“ одштампане на лицу места. Картица џепне величине је амајлија и садржи слику кода са прилагођеном причом која је управо испричана посетиоцу, као и малом дигиталном библиотеком са релевантним изворима, линковима и кратким текстовима о климатским променама. 

 Уметност, наука, климатски сервиси и путујућа климатска акција Roadshow

Као саставни део Climateurope2, наша заједница ће од јуна искусити путујућу климатску акцију Roadshow. На лето 2024. Центар за промоцију науке ће започети промоцију климатских сервиса кроз представљање победничког рада отвореног позива на пет различитих локација у југоисточној Европи, као иновативни приступ ширењу заједнице корисника климатских сервиса у овој, тренутно слабо заступљеној регији Европе. Чинећи то, Центар ће промовисати еволуциону и трансформативну изградњу капацитета повезаних са стандардима и процесима климатских сервиса, истовремено подстичући акцију на локалном нивоу.

 Пратите нас за више информација о нашој путујућој климатској акцији!подели