Ovaj poziv je bio namenjen umetnicima koji koriste potencijal klimatskih podataka, istraživanja i servisa koji povećavaju otpornost na klimatske promene. Centar je kroz otvoreni poziv ponudio jednu šestomesečnu rezidenciju, između januara i juna 2024, koja uključuje mentorsku podršku, umetničko istraživanje i razvoj digitalnog umetničkog dela. Žiri, kome predsedava CPN, odabrao je impresivan projekat M1L3NɅ – interaktivnu instalaciju, generator poetskog teksta, čiji se diskurs vrti oko klime.

Foto: Vladimir Janić

 Upoznajte našu pobednicu

Kreatorka pobedničkog projekta, umetnica Ana Pinter iz organizacije „Tri groša“, ima iskustva u izvođačkoj umetnosti, a fokusira se na doživljaj gledalaca. Njen rad uključuje participativne i angažovane formate koji integrišu digitalnu tehnologiju sa performativnim elementima, stvarajući tako interaktivno iskustvo. Instalacija M1L3NɅ vodi posetioce kroz savremene popularne radnje proricanja sudbine, poput astrologije i čitanja tarota. Radoznalost mnogih da saznaju budućnost dolazi iz osećaja opšte nesigurnosti i uvek je obeležena osećajem nade. Proročki duh instalacije se ovde odnosi na klimatski narativ. Generator će kombinovati baze podataka poetskih fraza stvorenih nakon proročkih diskursa sa skupovima klimatskih podataka. M1L3NɅ je svedočanstvo transformativnog potencijala zajedničkih napora u istraživanju i prenošenju složenosti klimatskih izazova.

 Rad se sastoji iz dva dela kao i kod čitanja tarota, priče iz prošlosti i priče budućnosti. Prvi proces predviđanja se pokreće kada posetioci unesu datum od značaja (tj. rođendan) i M1L3NɅ im pruža kratku istoriju globalne klime od unosa datuma. Most do drugog dela, budućnosti, predstavljen je kroz lično pitanje postavljeno posetiocu koje određuje odgovor, buduću klimatsku prognozu. Poslednji trenutak susreta posetioca i M1L3NɅ osmišljen je kao čin davanja poklona posetiocu u vidu „srećne karte“ odštampane na licu mesta. Kartica džepne veličine je amajlija i sadrži sliku koda sa prilagođenom pričom koja je upravo ispričana posetiocu, kao i malom digitalnom bibliotekom sa relevantnim izvorima, linkovima i kratkim tekstovima o klimatskim promenama. 

 Umetnost, nauka, klimatski servisi i putujuća klimatska akcija Roadshow

Kao sastavni deo Climateurope2, naša zajednica će od juna iskusiti putujuću klimatsku akciju Roadshow. Na leto 2024. Centar za promociju nauke će započeti promociju klimatskih servisa kroz predstavljanje pobedničkog rada otvorenog poziva na pet različitih lokacija u jugoistočnoj Evropi, kao inovativni pristup širenju zajednice korisnika klimatskih servisa u ovoj, trenutno slabo zastupljenoj regiji Evrope. Čineći to, Centar će promovisati evolucionu i transformativnu izgradnju kapaciteta povezanih sa standardima i procesima klimatskih servisa, istovremeno podstičući akciju na lokalnom nivou.

 Pratite nas za više informacija o našoj putujućoj klimatskoj akciji!podeli