У Мејкерс спејсу Центра за промоцију науке, од  26. фебруара до 11. маја, организује се математички game dev Мејкерс лаб у сарадњи са Нордеус фондацијом. Ово је четворочасовни викенд програм за младе у првом, другом и трећем разреду средњих школа у Србији, који су заинтересовани за поље науке, уметности, математике, програмирања и дизајна. Пријаве су отворене до 21. фебруара.

Теме овогодишњег Мејкерс лаба су математика и гејминг: циљ је подстицање и развој научне писмености и љубави према науци кроз међусобну сарадњу младих и одраслих. На овај начин подржавамо отворен начин размишљања, усмереност на процес, креативност, критичко мишљење и трансдисциплинарни начин истраживања. Ради се у мањим тимовима које учесници сами формирају – програм је креиран тако да оснажи компетенције младих за сарадњу, планирање и вођење пројеката. Целокупан програм замишљен је партиципативно и идеја је да сви учествују у свим сегментима, у одређивању тема, развоју, планирању и извођењу активности.

Програм је отворен за 24 учесника: 8 из електротехничких и рачунарских школа, 8 из уметничких школа, и 8 из гимназија и осталих средњих школа. Осим типа школе, учеснице и учесници ће бити селектовани само  по времену слања пријаве, због чега је важно да пријавни формулар попуните што пре, односно чим се одлучите за учешће у овом програму.

Како је конципиран програм? Програм укључује осам сусрета током осам субота, између 26. фебруара и 11. маја. У оквиру програма је планиран сусрет са професионалцима који делују у области развоја видео-игара, дизајна, развоја наратива, али и математике и прављења физичких прототипова и уређаја за игре. Инспирисани разговорима са њима, уз подршку научних демонстратора и демонстраторки Центра за промоцију науке, учесници ће сами конципирати своје пројекте, а сусрети ће се одржавати у Мејкерс спејсу Центра за промоцију науке.

Рад на пројектима ће се спроводити уз помоћ алата, машина, уређаја и компоненти за програмирање и рад са електроником и материјала којим располажемо у Мејкерс спејсу Научног клуба у Београду. Између сусрета, овај простор ће бити доступан свима који желе да континуирано раде на пројектима. Завршни радови тимова биће саставни део овогодишње манифестације Мај месец математике посвећене гејмингу и биће део поставке у простору Гаиа покрет, Силоси Београд, од свечаног отварања манифестације 10. маја, па до краја маја. Након манифестације, ове игре ће наставити свој живот као саставни део виртуелног Научног клуба.

 

Прошлогодишњи Мејкерс лаб био је посвећен уметности, науци и вештачкој интелигенцији: овде можете погледати каталог изложбе која је том приликом настала, као и  видео о искуствима младих који су у том програму учествовали.

Више информација о организаторима:

Центар за промоцију науке (ЦПН)

ЦПН Мејкерс Спејс 

Nordeus Hub

Nordeus фондација 

 

 

подели