U Mejkers spejsu Centra za promociju nauke, od  26. februara do 11. maja, organizuje se matematički game dev Mejkers lab u saradnji sa Nordeus fondacijom. Ovo je četvoročasovni vikend program za mlade u prvom, drugom i trećem razredu srednjih škola u Srbiji, koji su zainteresovani za polje nauke, umetnosti, matematike, programiranja i dizajna. Prijave su otvorene do 21. februara.

Teme ovogodišnjeg Mejkers laba su matematika i gejming: cilj je podsticanje i razvoj naučne pismenosti i ljubavi prema nauci kroz međusobnu saradnju mladih i odraslih. Na ovaj način podržavamo otvoren način razmišljanja, usmerenost na proces, kreativnost, kritičko mišljenje i transdisciplinarni način istraživanja. Radi se u manjim timovima koje učesnici sami formiraju – program je kreiran tako da osnaži kompetencije mladih za saradnju, planiranje i vođenje projekata. Celokupan program zamišljen je participativno i ideja je da svi učestvuju u svim segmentima, u određivanju tema, razvoju, planiranju i izvođenju aktivnosti.

Program je otvoren za 24 učesnika: 8 iz elektrotehničkih i računarskih škola, 8 iz umetničkih škola, i 8 iz gimnazija i ostalih srednjih škola. Osim tipa škole, učesnice i učesnici će biti selektovani samo  po vremenu slanja prijave, zbog čega je važno da prijavni formular popunite što pre, odnosno čim se odlučite za učešće u ovom programu.

Kako je koncipiran program? Program uključuje osam susreta tokom osam subota, između 26. februara i 11. maja. U okviru programa je planiran susret sa profesionalcima koji deluju u oblasti razvoja video-igara, dizajna, razvoja narativa, ali i matematike i pravljenja fizičkih prototipova i uređaja za igre. Inspirisani razgovorima sa njima, uz podršku naučnih demonstratora i demonstratorki Centra za promociju nauke, učesnici će sami koncipirati svoje projekte, a susreti će se održavati u Mejkers spejsu Centra za promociju nauke.

Rad na projektima će se sprovoditi uz pomoć alata, mašina, uređaja i komponenti za programiranje i rad sa elektronikom i materijala kojim raspolažemo u Mejkers spejsu Naučnog kluba u Beogradu. Između susreta, ovaj prostor će biti dostupan svima koji žele da kontinuirano rade na projektima. Završni radovi timova biće sastavni deo ovogodišnje manifestacije Maj mesec matematike posvećene gejmingu i biće deo postavke u prostoru Gaia pokret, Silosi Beograd, od svečanog otvaranja manifestacije 10. maja, pa do kraja maja. Nakon manifestacije, ove igre će nastaviti svoj život kao sastavni deo virtuelnog Naučnog kluba.

 

Prošlogodišnji Mejkers lab bio je posvećen umetnosti, nauci i veštačkoj inteligenciji: ovde možete pogledati katalog izložbe koja je tom prilikom nastala, kao i  video o iskustvima mladih koji su u tom programu učestvovali.

Više informacija o organizatorima:

Centar za promociju nauke (CPN)

CPN Mejkers Spejs 

Nordeus Hub

Nordeus fondacija 

 

 

podeli