Центар за промоцију науке, у сарадњи са Домом омладине у Панчеву, организује изложбу научних илустрација под називом „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“. Посетиоци ће у галерији Дома омладине у Панчеву све до 15. септембра имати прилику да погледају радове 28 графичких илустратора, дизајнера и уметника различитих генерација, који су у протеклих седам година илустровали текстове у научнопопуларном часопису Елементи.

На свечаном отварању изложбе, у уторак, 23. августа, у 19 часова, присутнима ће се обратити уредник ликовног програма Дома омладине Панчево Зоран Деранић и Иван Умељић, аутор изложбе и уредник часописа Елементи.

Фото: Марко Рисовић

На изложби ће бити представљени радови следећих уметника: Александра Јованић, Ања Сушањ, Артез, Боб Живковић, Бранко Тмушић, Братислав Миленковић, Валентина Брковић, Владан Николић, Вук Палибрк, Давид Билобрк, Драгана Кртинић, Жељко Лончар, Ивана Бугариновић, Ирена Гајић, Јаков Јаковљевић, Ксенија Пантелић, Марија Бабовић, Марко Пураћ, Милица Голубовић, Моника Ланг, Никола Кораћ, Сања Црњански, Сергеј Туцаков, Славимир Стојановић Футро, Срђа Драговић, Теа Јуришић, Ђорђе Балмазовић и Драган Протић Прота.

Аутор концепта изложбе је Иван Умељић, док је поставку дизајнирала Моника Ланг.

Фото: Марко Рисовић

Циљ изложбе „Иза објективности: визуелне метафоре у науци“ јесте да се на примеру визуелизовања научних садржаја укаже на континуитет између науке и уметности, као и на то да се свака врста визуелизације науке ослања на уметничку интерпретацију, без обзира на то да ли је реч о илустрацијама које се традиционално класификују као стриктно „научне“ или као стриктно „уметничке“.

Стотину тридесет илустрација које чине поставку изложбе распоређено је у девет целина које су насловљене: „Попришта еволуције“, „Где почиње будућност?“, „Калеидоскоп“, „Израчунавање“, „Портрети“, „О извесности и другим демонима“, „Машинско доба“, „Унутрашњи топоними“ и „Орбитирање“.

Фото: Марко Рисовић

Ова изложба биће реализована у оквиру уметничког фестивала FreeDom Art, који од 2015. године организује Дом омладине Панчево, а улаз на изложбу је бесплатан.

Ове године фестивал траје од 23. до 28. августа, а више детаља о програму сазнајте на следећем ЛИНКУ.

подели