Centar za promociju nauke, u saradnji sa Domom omladine u Pančevu, organizuje izložbu naučnih ilustracija pod nazivom „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“. Posetioci će u galeriji Doma omladine u Pančevu sve do 15. septembra imati priliku da pogledaju radove 28 grafičkih ilustratora, dizajnera i umetnika različitih generacija, koji su u proteklih sedam godina ilustrovali tekstove u naučnopopularnom časopisu Elementi.

Na svečanom otvaranju izložbe, u utorak, 23. avgusta, u 19 časova, prisutnima će se obratiti urednik likovnog programa Doma omladine Pančevo Zoran Deranić i Ivan Umeljić, autor izložbe i urednik časopisa Elementi.

Foto: Marko Risović

Na izložbi će biti predstavljeni radovi sledećih umetnika: Aleksandra Jovanić, Anja Sušanj, Artez, Bob Živković, Branko Tmušić, Bratislav Milenković, Valentina Brković, Vladan Nikolić, Vuk Palibrk, David Bilobrk, Dragana Krtinić, Željko Lončar, Ivana Bugarinović, Irena Gajić, Jakov Jakovljević, Ksenija Pantelić, Marija Babović, Marko Purać, Milica Golubović, Monika Lang, Nikola Korać, Sanja Crnjanski, Sergej Tucakov, Slavimir Stojanović Futro, Srđa Dragović, Tea Jurišić, Đorđe Balmazović i Dragan Protić Prota.

Autor koncepta izložbe je Ivan Umeljić, dok je postavku dizajnirala Monika Lang.

Foto: Marko Risović

Cilj izložbe „Iza objektivnosti: vizuelne metafore u nauci“ jeste da se na primeru vizuelizovanja naučnih sadržaja ukaže na kontinuitet između nauke i umetnosti, kao i na to da se svaka vrsta vizuelizacije nauke oslanja na umetničku interpretaciju, bez obzira na to da li je reč o ilustracijama koje se tradicionalno klasifikuju kao striktno „naučne“ ili kao striktno „umetničke“.

Stotinu trideset ilustracija koje čine postavku izložbe raspoređeno je u devet celina koje su naslovljene: „Poprišta evolucije“, „Gde počinje budućnost?“, „Kaleidoskop“, „Izračunavanje“, „Portreti“, „O izvesnosti i drugim demonima“, „Mašinsko doba“, „Unutrašnji toponimi“ i „Orbitiranje“.

Foto: Marko Risović

Ova izložba biće realizovana u okviru umetničkog festivala FreeDom Art, koji od 2015. godine organizuje Dom omladine Pančevo, a ulaz na izložbu je besplatan.

Ove godine festival traje od 23. do 28. avgusta, a više detalja o programu saznajte na sledećem LINKU.

podeli